El 52% dels llocs de treball actuals a l'Estat espanyol corren el risc de ser automatitzats, parcialment o totalment, en la pròxima dècada. A tot el món, es calcula que un de cada set treballadors perdrà la seva feina actual en aquest procés. Aquestes són les principals conclusions d'un estudi que ha publicat l'empresa de recursos humans Randstad aquest divendres, recollit per l'ACN. La companyia afegeix que aquesta situació no hauria de comportar un augment de la desocupació, ja que el caràcter canviant dels llocs de treball ha estat una "característica permanent del progrés tecnològic en el passat" i, en última instància, conduirà a l'aparició de tres nous tipus de treball: el treball fronterer, el treball d'última milla i el treball de riquesa.

Les feines del futur


El treball fronterer es refereix a les feines en els nous camps tecnològics; el treball de riquesa, els llocs de treball creats gràcies a l'augment de la productivitat; i el treball d'última milla, a les ocupacions que encara no poden automatitzar. L'empresa recorda que el Fòrum Econòmic Mundial preveu que el 2022 sorgiran 133 milions de treballs nous, fruit d'una nova divisió de la feina entre persones, ordinadors i algoritmes.

Molts d'aquests treballs emergents estaran més ben pagats i seran menys repetitius que els que substitueixen, però els professionals necessitaran noves competències per realitzar-los. Més enllà de les habilitats tecnològiques, s'estima que el 2030, algunes de les competències més demandades seran les "competències toves, com el pensament crític, la creativitat i la intel·ligència emocional".

Treballar des de casa

 

Segons Jacques van den Broek, conseller delegat mundial de Randstad, d'aquí a deu anys "el treball serà més flexible quant a format, abast i contingut", un procés que estarà molt influït pel "canvi sobtat que ha suposat treballar des de casa". Aquest escenari, a més, pot resultar "la salvació del món rural" en aquells països amb grans desequilibris davant el món urbà, com és el cas d'Espanya.

Més enllà del teletreball, l'informe assenyala com altres formes de treball, igualment caracteritzades per la seva flexibilitat, tendeixen a consolidar-se. "Cada vegada són més freqüents els contractes temporals, a temps parcial i sota demanda o el treball per agència", indiquen. Afegeixen que el treball s'ha tornat "més variat i menys rígid", a causa de la combinació de les noves tecnologies amb una major connectivitat. A més, argumenten que la majoria dels països amb els ingressos més alts, entre el 5% i el 25% de tots els treballadors tenen contractes temporals.

L'estudi també assenyala la tendència cap a l'ocupació a través de plataformes digitals que, tot i que "encara minoritària, va en camí de la consolidació". De fet, entre maig de 2016 i el mateix mes del 2021, el nombre d'ofertes de feina d'aquestes empreses s'ha duplicat en tot el món i actualment suposa la principal font d'ingressos per al voltant del 2% dels adults a la UE. En aquests models d'ocupació, els treballadors són autònoms, i en molts països hi ha debat sobre si aquestes empreses incompleixen la normativa vigent.

 

Foto principal: un robot d'Egipte és capaç de dur a terme proves PCR a pacients / Europa Press