Ja fa 50 anys que Mercabarna va donar el seu primer pas per convertir-se en el mercat dels mercats majoristes de Barcelona. I de retruc, del món. Allà on poder albergar-se, créixer i modernitzar-se. Amb el pas del temps, Mercabarna s'ha convertit en un dels principals mercats majoristes tant per volum com pel model de gestió i varietat de productes que s'hi comercialitzen cada dia. Un autèntic cor alimentari del Mediterrani que ocupa 90 hectàrees de la Zona Franca i abasta més de 10 milions de consumidors de Catalunya, Espanya i la resta del món.
Més concretament, Mercabarna comercialitza més de 2 milions de tonelades d'aliments i aglutina 700 empreses dedicades a l'elaboració, la comercialització i la distribució de productes frescos. Hi treballen 7.500 persones i cada dia accedeixen a proveir-s'hi 23.000 professionals (equivalent a la població de Palafrugell). Dit d'una altra manera, Mercabarna és la ciutat que t'alimenta.
Un brindis pel pal de paller
Durant l'acte commemoratiu celebrat aquest divendres, la seva presidenta, Montserrat Ballarín, ha brindat per Mercabarna com a "motor econòmic i espai generador d'ocupació, eix vertebrador de l'alimentació fresca que exerceix de pal de paller del petit i mitjà comerç." Mig segle després Mercabarna recull els fruits que ha sembrat al llarg de la seva àmplia trajectòria: el mercat central de fruites i hortalisses, peix o flors, l'escorxador, el canvi horari i el primer mercat diürn del món...
Encara més: les campanyes "5aldia" i "Créixer amb el Peix", el sistema de gestió i reciclatge de residus del Punt Verd, la col·laboració amb el Banc dels Aliments, el Hub Alimentari del Mediterrani, el Programa Beques Mercabarna o el Pla d'Aprofitament Alimentari, entre molts i molts d'altres. "Per raons logístiques, d'espai i sanitàries, es va optar per traslladar els mercats centrals aquí. Aquesta ciutat alimentària ens posa la pell de gallina", ha assegurat el director general de Mercabarna, Josep Tejedo.
A instàncies del secretari general de la Conselleria d'Agricultura, David Mascort, "Mercabarna és una estructura d'Estat que ja tenim. Imprescindible pel nostre país." Un mercat que s'ha convertit en motor econòmic de Catalunya alhora que en garant de salut per la ciutadania. Per acabar, el president de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha defensat la necessitat de què hi hagi "un cinturó de seguretat de pagesos" a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona. "Una ciutat no pot ser smart si no té ànima i per això, és molt important l'alimentació fresca", ha conclòs. Els 50 anys de Mercabarna són la història d'una ciutat de mercats.