Enmig de les últimes notícies econòmiques que han generat preocupació entre la població, l'exconseller d'Economia Jaume Giró ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat, assegurant que el 2023, "els principals bancs que operen al nostre país són més sòlids, tenen molta més liquiditat, millor governança i més solvència que el 2008", durant la gran crisi econòmica. De fet, Giró ha assegurat que el que va succeir en aquell moment no té "res a veure" amb la situació actual, tampoc pel que fa a l'índex de solvència dels principals bancs espanyols. Segons ha detallat en una entrevista al programa Més 3/24, l'índex capital de primera qualitat que demana actualment el BCE és del 8% i els bancs el tenen a un 12%, fet que demostra "el seu grau de solvència fora de dubte", i que a més, és molt superior al d'altres bancs europeus. "Crec que podem estar tranquils", ha assegurat Jaume Giró.
Giró demana separar els esdeveniments
Per altra banda, davant les darreres informacions sobre el Silicion Valley Bank, el Credit Suisse i en les darreres hores el Deutsche Bank, l'exconseller d'Economia ha demanat no barrejar les coses, ja que no tenen res a veure l'una amb l'altre. Sobre el primer, ha recordat que tenia als seus dipòsits "molts diners de les tecnològiques, empreses que nedaven en l'abundància fins que es va acabar la pandèmia i va començar la seva crisi". Posteriorment, van decidir retirar aquests diners per poder-se finançar i per fer la cobertura van haver de vendre amb urgència bons d'alta qualitat, fet que els va provocar entrar en pèrdues. Per això, ha detallat, van haver d'anunciar una ampliació de capital i és aquest el moment en què es va entrar en pànic. Sobre la situació del Credit Suisse, que tal com ha recordat Giró, no és de la zona euro, també ho ha volgut separar de la sobtada en borsa "pel nerviosisme" del Deutsche Bank. "La borsa funciona per expectatives ja que l'economia no és una ciència exacta. Es creen les expectatives pels inversors, tot i que alguns ells, els especuladors, jo diria que no ho són", ha detallat l'exconseller, que també ha destacat el paper que tenen les notícies que es publiquen als mitjans de comunicació per generar aquest nerviosisme.
Giró ha volgut aprofundir en la situació del Deutsche Bank i la caiguda de les seves accions, després que es doblessin en dos dies les assegurances de garanties davant els impagaments (CDS). "Si aquest crèdit puja molt vol dir que hi ha més dubtes i pors sobre l'entitat", tal com ha succeït amb aquest banc, tot i que ha volgut posar el focus en l'especulació. "Quan es genera aquesta situació per dos temes que no tenen res a veure, el Silicon Valley Bank i el Credit Suisse, comença l'especulació a la borsa. Inversors, que jo no els hi diria com a tal, aposten a la caiguda d'un banc. Això, quan hi ha milers de persones que aposten que una empresa caurà, tot i que tingui fonaments molt sòlids, pot acabar malament". Sobre aquests fons oportunistes, Giró ha recordat que la Comissió Europea té la capacitat de prohibir-ho, tal com ha reclamat que ho faci: "Una situació com la que estem vivint requeriria que en els països de la zona euro es prohibís les posicions a curt, apostar a què un banc caurà", ja que això, ha considerat, "és la cara lletja del capitalisme".
El Govern no posa prou mesures contra la inflació
Sobre la manera en què el Govern de la Generalitat pot fer front una situació econòmica com la que es presenta, Giró ha lamentat que "malauradament" no s'hi pot fer res directament, però sí que es pot lluitar contra una inflació molt elevada i que afecta directament als catalans i la seva capacitat adquisitiva. En aquest sentit, considera que "no s'estan posant prou mesures per compensar l'empobriment dels ciutadans. No es compensa tot el que pagarem de més amb impostos per culpa de la inflació". Per altra banda, creu que Pere Aragonès allargarà tant com pugui el seu mandat com a president, si no l'esgota i no preveu eleccions fins a finals del 2024 o principis del 2025.