Les conseqüències de l'augment dels preus de l'energia ja s'estan notant a les empreses franceses. El famós fabricant de vaixelles Duralex explica que, per aquest motiu, es veu obligat a suspendre la producció durant quatre mesos. A partir de l'1 de novembre i durant quatre mesos, la famosa cristalleria francesa Duralex paralitzarà el forn de producció a causa de l'augment dels preus de l'energia.
La companyia explica que pren aquesta decisió per preservar les seves finances, afrontant "des de fa uns quants mesos unes condicions financeres de producció molt desfavorables, només lligades" a aquesta pujada dels preus de l'electricitat i el gas, que s'han disparat els últims mesos després de la invasió russa a Ucraïna. Els 250 empleats de l'empresa es trobaran, per tant, en atur parcial.
Del 5% al 40% el preu de l'energia
"Produir a la tarifa d'energia al preu diari generaria pèrdues insostenibles. Limitar el nostre consum d'energia en el període que comença ens permet, per tant, preservar l'activitat i la feina de Duralex", explica la companyia en un comunicat. "Fa un any, l'energia representava del 5 al 7% de la nostra facturació. Al preu actual de la llum i el gas, hem pujat al 40%! És un absurd", especifica a France Inter el català Josep-Lluís Llacuna, president de la companyia. “El nostre forn escalfa fins a 1.500 graus gràcies a l'electricitat i el gas. Però també tenim premses i altres equips per operar. Avui, els preus són increïblement brutals”, afegeix.
D'altra banda, el president assegura que la producció de la històrica fàbrica, ubicada a La Chapelle-Saint-Mesmin a Loiret, no s'hauria de reprendre fins al segon trimestre del 2023. “Vam poder adquirir electricitat i gas per trimestres, cosa que ens protegeix de noves pujades”, especifica Llacuna. Segons ell, si no es troba una solució per limitar l'augment del preu de compra per a les empreses, hi haurà "desastres". A l'espera d'una tornada a la producció, l'especialista en vidre temperat assegura tenir prou estoc per continuar "amb normalitat" la seva activitat comercial durant la parada del forn, i "suportar el temporal". Un tancament temporal que també respon a les crides del govern d'Emmanuel Macron per limitar el consum d'energia industrial durant l'hivern. A Duralex, entre els empleats amb jornada reduïda, els uns es veuran més afectats que els altres, depenent del seu sector d'activitat a l'empresa.
D'aquesta manera, Duralex torna a trobar-se en una mala ratxa, després de la presa de control in extremis de la companyia el gener del 2021, pocs mesos després de la posada en suspensió de pagaments. International Cookware (Pyrex), que es va convertir a la French Glass House a principis d'any, va salvar l'empresa francesa del tancament definitiu. Davant aquesta situació, el secretari general del sindicat francès CFDT Laurent Berger, convidat aquest matí a franceinfo, va demanar la reactivació dels règims de desocupació parcial, davant les interrupcions d'activitat decidides en determinades empreses a causa del preu de l'energia, com a Duralex: "Caldrà reactivar els mecanismes de suport als treballadors, particularment en matèria d'atur parcial" que el dirigent de la central sindical vol tornar a veure cobert al 100%.