Sense distància de seguretat i sense pavelló rus. El Mobile World Congress ha tornat aquest dilluns a celebrar-se amb normalitat després de dos anys de pandèmia i enmig d’una guerra a Ucraïna. En el primer dia d’aquesta nova edició ha estat més notori el fet que Rússia hagi decidit envair el seu país veí que no pas el coronavirus. La mascareta s’ha convertit en l’últim vestigi de la pandèmia. Cap distància de seguretat, i moltes aglomeracions. Però sense pavelló del govern rus. La GSMA va decidir la setmana passada vetar Rússia per haver iniciat una guerra contra Ucraïna i no permetre que el govern rus tingués un estand al certamen, a més de demanar a les empreses d’aquest país que no participessin en aquesta edició del MWC.

 

Blockchain. Ha estat una de les paraules més repetides en aquest primer dia. Si en els darrers mesos ha estat de rabiosa actualitat pel fet de ser una tecnologia que pot transformar l’economia, era d’esperar que en les conferències que s’han fet aquest dilluns la paraula en fos protagonista. De fet, el president del Barça, Joan Laporta, ha anunciat que el club vol crear un metavers i una criptomoneda, dos elements que només poden existir a través del blockchain. 

Sergi Alcàzar

5G. És ben cert que ja s’estudia què podrà aportar el 6G a la nostra societat, però el 5G encara no és una realitat a Europa, ja que la infraestructura necessita més impuls i més inversió. Avui ha estat Telefónica, Vodafone i el director general de la GSMA els que han animat els governs a teixir aliances  publicoprivades per millorar les telecomunicacions arreu del continent. 

Una de les joies de la corona d’aquesta nova edició del MWC, tal com ja ho va ser l’any passat, és el 4 Years From Now, el congrés paral·lel de startups que torna a estar integrat al congrés principal per segon any consecutiu. Aquest fet dona encara més dinamisme al Congrés, ja que fa estar en contacte directe les grans empreses i aquelles idees més disruptives que es volen fer un espai dins del món de les telecomunicacions i aporta, en definitiva, una nova marxa a tot l’ecosistema. 

La mascareta, l’últim vestigi

Com ja hem esmentat anteriorment, la mascareta és l’últim vestigi que aparentment es veu i s’aprecia directament de la pandèmia dins de les parets de la Fira de Barcelona. Han tornat les multituds, les encaixades de mans i l’energia que havia caracteritzat el congrés fins que va arribar la covid. Enrere queda un pavelló plenament dedicat a fer proves PCR per evitar que el virus no fos el protagonista principal del congrés o les baixes massives de grans empreses que van protagonitzar les setmanes prèvies al MWC de l’any passat. Ara bé, tot i això, hi ha coses que han vingut per quedar-se com l’acreditació digital o la manca de punts d’informació, ja que a partir d’ara quedarà tot encabit en una aplicació, fet lògic si tenim en compte que estem parlant del congrés mundial de la telefonia mòbil.

La GSMA espera que aquesta edició del Mobile aconsegueixi aportar un total de 240 milions d’euros a la ciutat de Barcelona, i que el certamen generi 6.700 llocs de treball. Això és el que van pronosticar fa unes setmanes el president de l’empresa organitzadora del certamen, John Hoffman, i el director general de la companyia, Mats Granryd. Cal tenir en compte que des que el MWC se celebra a la capital catalana, ja ha generat 5,3 bilions d’euros per a la ciutat.