Després de la cancel·lació de l'edició del 2020 per culpa de la pandèmia, el Mobile World Congress ha tornat a Barcelona. El congrés mundial de la telefonia mòbil ha obert portes aquest dilluns després de dos anys i mig d'absència, però amb canvis significatius respecte al 2019, com la reducció de l'aforament, l'espai ocupat i, sobretot, marcat per les mesures anti-Covid. En definitiva, estem davant d'un Mobile a mig gas, sense la grandiositat d'altres anys, però que ha tornat després de la pandèmia.
Com és habitual, el dilluns del Mobile sempre el protagonitzen els polítics. És el dia que les autoritats, inclosos el president del Govern, el Rei i el president del govern espanyol, venen a Barcelona i passegen per tot el Mobile observant les novetats que les empreses tenen preparades per presentar al llarg de la setmana. Enguany, però, no hi ha hagut passejada i s'ha canviat per una reunió, a porta tancada, amb els empresaris, on, això sí, els han presentat les últimes innovacions.
En aquesta reunió hi ha estat present el president del Govern, Pere Aragonès, que ha estat l'única autoritat, juntament amb l'alcaldessa Ada Colau, que no ha rebut Felip VI i Pedro Sánchez quan han arribat al recinte de la Fira de Barcelona. En canvi, sí que ho ha fet el cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño o la ministra Reyes Maroto.
Amb el Mobile, torna Barcelona
Ara bé, la gran notícia d'avui ha estat, efectivament, que un gran congrés internacional ha tornat a Barcelona, potser no amb l'abundància d'altres anys, però no hi ha dubte que el Mobile marcarà la pauta dels pròxims congressos presencials que se celebrin a la ciutat. El missatge és clar: Barcelona torna a estar oberta i ja s'ha reactivat després de la Covid.
De fet, durant el discurs d'obertura del Mobile 2021, Mats Granryd, director general de la GSMA, ha assegurat que des de l'organització estan "molt emocionats de tornar als negocis, de tornar a Barcelona i de tornar a estar junts", tota una declaració d'intencions.
A més, el lema d'aquest any, "Connected impact" ('impacte connectat', en català), també és una declaració d'intencions. De fet, des de la GSMA asseguren que volen posar la tecnologia mòbil al centre per "poder aconseguir un canvi significatiu" en la societat després d'un any ple de "desafiaments extraordinaris".
És clar que hi ha hagut baixes i moltes de les empreses que venien anys anteriors aquest només hi són de forma telemàtica, cosa que empobreix la posada en escena. Google, Facebook, Ericsson, Sony... són algunes de les companyies que han preferit no desplaçar-se a Barcelona a causa de la Covid, però sí que n'hi ha moltes d'altres que han vingut, Huawei, Orange, Telefónica o Accenture són algunes de les més destacades.
I és que, només de forma presencial, el Mobile acollirà unes 35.000 persones en aquests pròxims quatre dies en els tres pavellons que té habilitats a la Fira. Uns 35.000 assistents que abans d'entrar aquest matí han hagut de superar una prova d'antígens per tal de poder accedir al recinte i gaudir de tot el que s'hi amaga dins.
Espai per a les start-ups
Una altra de les grans novetats per a aquest any ha estat el canvi d'ubicació del 4YFN, el congrés alternatiu al Mobile on s'exhibeixen les start-ups, que per primera vegada està ubicat al mateix recinte que el MWC.
A més del canvi d'ubicació, aquestes noves empreses podran participar en el nou Programa d'Inversors 4YFN, que donarà la possibilitat a les 400 empreses presents d'atreure capital per seguir desenvolupant-se. Alhora, els premis 4YFN destacaran aquelles empreses que estiguin fent una contribució positiva al planeta.