Finalment, la GSMA ha decidit cancel·lar el Mobile World Congress pel degoteig constant d'empreses degut a la por generada pel coronavirus. La decisió està presa, segons ha informat aquest vespre la mateixa organitzadora, però ara el que falta saber és qui pagarà els plats trencats de no celebrar l'esdeveniment. Durant els propers dies la organització i les administracions implicades hauran de valorar el gruix de l’impacte econòmic de cancel·lar un esdeveniment que s’estima que hauria deixat prop de 500 milions d’euros a Barcelona, i encara no està clar qui n’ha d’assumir el cost.
Un factor clau per determinar qui haurà de fer les indemnitzacions, en cas que n'hi hagi, i assumir responsabilitats serà si finalment l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declara l’epidèmia global, cosa que de moment no ha fet, i a nivell de les asseguradores complica la situació. Pel moment no es tracta d'una situació d'emergència de salut fins que no hi hagi aquesta declaració per part de la OMS, que justament coincidint amb la notificació de la cancel·lació del Mobile, emetia un comunicat cridant a la calma i asseverant que "no és necessari aturar cap activitat, ni viatge ni transacció comercial". De totes maneres, els detalls de la decisió i els serrells que queden per resoldre els explicaran demà en una roda de premsa a la Fira de Barcelona, on hi assistiran el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; i el director general, Constantí Serrallonga.
La decisió de canviar de data o suspendre el MWC era difícil, principalment pel fet que no queda clar qui pagarà les despeses de no celebrar-se, ja que les empreses més importants arriben a gastar milions de dòlars per assistir a la fira. Les despeses no es queden només en un estand perdut sinó també en reserves d'hotels, VTC, agències de comunicació, hostesses, restauració... i cada sector amb els respectius proveïdors. El que sí que és segur, segons l'expert en comunicació de la UOC Ferran Lalueza, és que la GSMA "pagarà un cop dur a nivell de reputació, perquè s'evidencia que no ha gestionat del tot bé la situació. La imatge pública de la cancel·lació a aquestes alçades evidencia que les coses no s'han fet bé", explica. Amb tot, segons l'expert en anàlisi econòmic i turisme de la UOC Pablo Díaz, considera que "la imatge de Barcelona no sortirà tan mal parada perquè es tracta d'un tema de salut".
Impacte
La previsió dels organitzadors és que en aquesta edició passin pel congrés més de 110.000 persones, una xifra semblant a la de l'any 2019, quan es va superar el rècord d'assistència. L'esdeveniment injecta a l'economia de Barcelona uns ingressos superiors als 470 milions d'euros. Son aproximadament uns 14.000 llocs de treball els que queden compromesos en tot tipus de sectors, principalment en serveis. Però el Mobile és molt més que la restauració, els hotels, o els contractes que no es faran, són contactes entre empreses i arreu del món.
El president del Gremi de Restauradors, Pere Chías, ha asseverat en declaracions al programa No ho sé de Rac1 que la cancel·lació és "un desastre" perquè ja hi havia moltes reserves i "ara hem de començar a negociar de qui és la responsabilitat perquè això s'ha de compensar d'alguna manera". La clau és que "es tracta d'una setmana molt bona en un mes molt dolent", ja que el febrer és un mes "complicat", tot i que no tenen l'impacte del seu sector quantificat.
Pel que fa al sector dels apartaments turístics, el president d'Apartur, Enrique Alcántara assegura que ells sí que tenen quantificat el perjudici: 14 milions d'euros de manera directa, el que és equivalent al voltant d'uns 9.000 apartaments turístics que estaven ja reservats, i representa un 4% de la facturació anual dels habitatges d’ús turístic de Barcelona. "Era la nostra salvació durant la temporada baixa".
També el president del Gremi d'Hotels, Jordi Mestre, ha assegurat en una roda de premsa abans de saber-se la cancel·lació que els hotels barcelonins patiran cancel·lacions de les 40.000 habitacions que es reserven normalment durant l'esdeveniment però no ha donat xifres concretes. Prop de 28.000 reserves s'han fet a través de l'agència oficial que contracta la GSMA, Bnetwork. La política de cancel·lació de les habitacions és més estricta com més s'apropi l'esdeveniment.
Alhora, el secretari general del sindicat CCOO Javier Pacheco ha alertat que també "hi haurà molts d'aquests contractes temporals pel Mobile que ja deuen estar signats", i s'ha de veure què passa amb aquesta gent. "No hem de deixar sols els treballadors". Aquests són alguns dels sectors que es veuran més perjudicats -tot i que n'hi ha molts més com el de les VTC o els taxistes, per exemple- i cap d'ells ha sabut respondre qui pagarà la festa. És una incògnita que s'espera resoldre a la roda de premsa amb les administracions i organitzacions implicades en el congrés.