Dos anys més tard, el Mobile s’ha pogut celebrar amb normalitat. Sis mesos després d'una edició atípica i descafeïnada, la GSMA ha tornat a dur a Barcelona una versió del Mobile World Congress com les d’abans. Amb només una diferència: tothom ha portat mascareta. Però el tapaboques ha estat l’últim vestigi de la pandèmia d’enguany. No hi ha hagut distàncies de seguretat, ni proves per evitar que entressin persones infectades de covid a l’interior de la Fira de Gran Via. Ha estat una edició més marcada per la guerra a Ucraïna que no pas per la covid.
Tot començava a finals de la setmana passada. La GSMA va decidir vetar Rússia del Mobile després d’haver iniciat una guerra a Ucraïna. En un comunicat, van informar que el pavelló rus -gestionat pel govern de Rússia- deixava de tenir permís per col·locar-se a les instal·lacions de la Fira. I no només això, el director de l’empresa organitzadora del certamen, John Hoffman, va demanar als empresaris russos que no vinguessin a Barcelona en aquesta edició del Mobile. De fet, les referències a aquesta guerra han estat constants a les conferències que han tingut lloc aquests dies; totes elles han condemnat el conflicte, i han demanat que cessin les agressions per part de Rússia.
Més de 60.000 visitants
Una altra de les coses que sempre interessa, i molt, d’aquest tipus de congrés són els números. Concretament, el primer Mobile World Congress (MWC) postpandèmia ha reunit més de 60.000 visitants presencials i més de 500.000 virtuals, segons ha informat aquest dijous l'organitzadora de l'esdeveniment, la GSMA. A més, més de la meitat dels visitants han estat directors i executius i, el 20%, els màxims dirigents de les empreses que han viatjat fins a Catalunya. En conjunt, al MWC hi ha hagut representants de més de 200 països. També han vingut fins a Barcelona més de 1.900 expositors i espònsors. Pel que fa als ponents de les diferents xerrades, la GSMA assegura que han estat més de 1.000 i que el 97% han estat presencialment al MWC. Per últim, han cobert l’esdeveniment més de 1.600 periodistes de tot el món. Ara bé, cal tenir en compte que aquests 60.000 assistents presencials representen gairebé la meitat dels assistents que arribaven al certamen en edicions anteriors al coronavirus.
Per tot plegat, la GSMA, en un comunicat de premsa, ha celebrat aquestes xifres assegurant que ha estat un MWC "vibrant i dinàmic". "Ha estat emocionant tornar a reunir la nostra comunitat, que és tan apassionada per la connectivitat, per discutir les oportunitats que tenim per davant", ha assegurat el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman. En aquest sentit, ha afegit que el MWC hagi estat "tan productiu, segur i reeixit". En aquests mateixos termes també s'ha pronunciat la Fira de Barcelona, que ha celebrat poder haver celebrat un MWC amb normalitat després de 3 anys amb afectacions per la pandèmia.
El director general de l'entitat, Constantí Serrallonga, ha assegurat que estan molt contents de l'edició d'enguany i que sense dubte "ha superat les expectatives" i ha afegit que el més important no han estat els més de 60.000 visitants sinó "l'altíssima qualitat en ponències reunions" que han fet que Barcelona hagi tornat a ser "el centre del món" del sector, celebrant que la capital catalana torni a estar "al mapa dels congressos mundials". Pel que fa a l'impacte econòmic, Serrallonga no s'ha volgut mullar en excés, però ha assegurat que serà molt positiu per a la ciutat i que és possible que superi els 240 milions d'euros projectats fa unes setmanes.
Blockchain i 5G
Una de les paraules més repetides en aquesta edició ha estat ‘Blockchain’. Es tracta d’un concepte que ha estat en el centre del debat tecnològic en els darrers mesos i, per tant, a ningú no l'ha sorprès que aquesta paraula hagi monopolitzat part dels discursos i de les presentacions d’aquests dies. Perquè tothom es pugui fer la idea: fins i tot el president del Barça, Joan Laporta, ha participat en aquesta edició del Mobile, i va anunciar que el club té la intenció de desenvolupar una criptomoneda blaugrana, a més d’un metavers. L’existència de les monedes digitals es basa en el blockchain.
I el 5G ha tornat a liderar part de les presentacions que s’han fet enguany. Ja va aparèixer en anteriors edicions del Mobile, i de fet ja es comença a investigar amb les capacitats que oferirà el 6G; però la realitat és que el continent europeu encara no compta amb una infraestructura sòlida per al 5G. En l’acte inaugural del Mobile World Congress d’enguany, Telefónica, Vodafone i el director general de la GSMA van animar els governs a teixir aliances publicoprivades per millorar les telecomunicacions a Europa.