Unes 200 entitats i agents econòmics de tot Catalunya han convocat un acte aquest dimecres per reclamar a les administracions "un gran pacte institucional" per aprovar l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona.
Sota el títol "Sí a l'acord d'ampliació de l'Aeroport", l'acte tindrà lloc a les 12: 00 h a Esade i està previst que en ell prenguin la paraula, entre d'altres, els presidents de Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, o la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca.
Aquestes entitats ja van fer públic aquest diumenge un manifest on asseguren que l'ampliació del Prat és "imprescindible", "inajornable", respon "a l'interès públic general, de caràcter social i econòmic", incrementarà en 2 punts el PIB català i permetrà "situar Catalunya i Barcelona al món". A més, recordaven que l'aeroport va vorejar la seva capacitat màxima el 2019 quan va acollir a les seves instal·lacions a prop de 53 milions de viatgers.
Aena, disposada a invertir
En aquest mateix sentit, el president d'Aena, el socialista Maurici Lucena, ja va demanar als agents econòmics i a les administracions que fessin saber abans de l'estiu si estaven d'acord en ampliar 500 metres la tercera pista i la construcció de la terminal satèl·lit. De fet, el termini per decidir si es vol l'ampliació del Prat acaba aquest mateix estiu, ja que el Consell de Ministres té previst aprovar les inversions en aeroports al setembre.
Aquestes són dues actuacions que Lucena sempre ha vinculat per convertir el Prat en un hub internacional, ja que considera que no té sentit la construcció de la terminal satèl·lit si no s'amplia la tercera pista per facilitar l'operativa a les grans aeronaus. Lucena també va afegir que Aena estava disposada a invertir 1.700 milions d'euros per a aquestes actuacions.
Amb l'esperit del 2007 i del 4 de març
Aquesta trobada de les entitats econòmiques catalanes recorda, i molt, a un acte semblant que ja van celebrar l'any 2007. En aquella ocasió, 860 empresaris, amb els pesos pesants de l'economia catalana al capdavant, van exigir la potenciació del Prat com a centre de connexions internacionals. En aquella ocasió, l'acte va ser organitzar per la Cambra de Comerç, Foment del Treball i el RACC.
Alhora, la trobada d'aquest dimecres també vol seguir "l'esperit del 4 de març", en paraules de Sánchez Llibre, és a dir mostrar la unió dels agents econòmics i empresarials catalans. En aquella ocasió, però, el motiu de la mobilització no va ser l'aeroport, va ser per mostrar rebuig als actes vandàlics causats arran de les manifestacions per demanar la llibertat de Pablo Hasél.