Després d'un any i mig més que complicat en l'àmbit econòmic, el govern espanyol segueix apostant pels incentius econòmics per tal d'apuntalar la recuperació després de la pandèmia de la Covid. Aquest dijous, el Consell de Ministres ha aprovat l'acord dels comptes, on destaca, la promesa d'una gran despesa social, enguany apuntada cap als joves i les pensions. Alhora, aquests pressupostos també mostren una pujada de l'impost de societats amb la qual l'executiu preveu recaptar només 400 milions d'euros

Concretament, aquesta pujada d'impostos prevista als pressupostos és l'augment del tipus mínim de l'impost de societats al 15% per a tots aquells grups consolidats i empreses que facturin més de 20 milions d'euros. Això es fa amb l'objectiu de recaptar uns 400 milions d'euros a 1.070 companyies de l'Estat, una quantitat realment ínfima si tenim en compte que aquest any, l'Estat preveu recaptar un total de 21.720 milions d'euros a través de l'impost de societats.

De fet, el problema és que s'apuja només el tipus mínim d'aquest impost, que fins ara no existia. Alhora, cal recordar que el tipus general de l'impost és del 25%, per tant hi ha gran part de les empreses que ja paga una taxa superior, per tant no afectarà gran part del teixit productiu.

També en matèria d'impostos, el govern espanyol preveu incrementar la recaptació fins als 232.352 milions d'euros, més d'un 8% que aquest 2021. D'aquest augment de la recaptació fiscal, des de l'Executiu esperen que 100.132 milions provinguin de l'IRPF (6,7% més) i 75.651 milions de l'IVA (9,5% més). 

Aquestes suposicions a l'alça venen a causa del quadre macroeconòmic, perquè es preveu els indicadors pugin i es confirmi la recuperació econòmica. L'augment de l'IRPF, en gran part, vindrà gràcies a la reducció de la taxa d'atur, que a finals de l'any que ve, segons les previsions, rondarà el 14%, per tant vol dir, a priori, que hi haurà més gent treballant i per tant pagant IRPF. 

La part de l'augment de la recaptació de l'IVA, sempre segons les previsions de l'executiu espanyol, arribà gràcies a l'augment del consum privat, que avançarà un 6,9% el 2022. Aquest augment portarà implícit que es pagaran més diners en concepte IVA.

Inversions per als joves

La partida que crida més l'atenció és aquella destinada a la joventut, ja que segons els comptes presentats aquest segment de la població veurà com les inversions en ells augmenten un 84,8% fins als 12.550 milions d'euros el pròxim any. Dins de la partida hi ha dues mesures estrella presentades aquesta última setmana, l'ajuda directa de 250 euros per pagar el lloguer i el bo cultural de 400 euros. La primera ajuda estarà dotada amb 3.000 milions d'euros i la segona amb 210 milions. 

A més, els joves també veuran augmentada la partida de beques fins als 2.199 milions amb la novetat que per primera vegada hi haurà beques per accedir a la judicatura. Alhora, també hi haurà un augment de la partida per a la formació professional fins als 2.000 milions d'euros. 

Pensions

Els altres beneficiats dels nous pressupostos, que encara s'han de negociar amb el Congrés, són els pensionistes. Segons els comptes presentats per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la partida per a les pensions augmentarà un 4,8% fins als 171.165 milions d'euros

Aquest augment de la partida es deu a l'augment de totes les pensions, tant les contributives com les que no ho són. Les primeres, que són més de 9,6 milions, pujaran augmentaran en funció de l'IPC mitjà registrat durant el mes de novembre, amb el que govern busca mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes. El quasi mig milió de pensions no contributives, per la seva part, augmentaran un 3% l'any que ve.

Suport a les pimes

Uns altres beneficiats dels nous comptes del govern espanyol seran les petites i mitjanes empreses, o com a mínim això és el que ha defensat Montero durant la roda de premsa d'aquest dijous a la Moncloa. Concretament les pimes tindran assignada una partida de fins a 8.503 milions d'euros, que es tradueix en la partida més gran dels fons europeus i que s'invertiran en matèria de digitalització del teixit industrial i les mateixes pimes, la recuperació del turisme i "l'impuls a una Espanya emprenedora". 

A més, també es vol que els pressupostos "actuïn com un motor de l'activitat econòmica" i per això el govern espanyol destinarà un 32% més de recursos (2.932 milions) al comerç, el turisme i a les mateixes pimes. I a aquests recursos se li sumaran els 11.300 milions destinats a les polítiques industrials, per tal de donar suport a les empreses i impulsar els PERTE (Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica).

Impuls dels fons europeus

Una altra de les grans partides dels pressupostos de l'any que ve seran, com el president Pedro Sánchez, ja ha anat proclamant en tot aquest any, els fons europeus, amb els quals es buscarà donar un gran impuls a l'economia espanyola que es tradueixi en canviar l'actual model productiu per tal de fer d'Espanya  un Estat "més modern, sostenible, verd i cohesionador". En total, Espanya rebrà un total de 27.633 milions d'euros en concepte de fons europeus. 

Dins d'aquesta gran partida el govern espanyol preveu destinar un total de 13.298 milions a la investigació, desenvolupament, innovació i digitalització del país. Ara bé, el conjunt d'inversions i transferències de capital previstes al llarg del 2022 serà molt major, concretament de 40.000 milions d'euros