"Tenim dos grans reptes: ajustar el dèficit i recuperar Catalunya", ha assegurat el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, en el discurs inicial de l'entrega dels premis de la patronal catalana. En aquest sentit i davant l'atenta mirada del rei Felip VI i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Montellà ha instat a resoldre "la distància cada vegada més gran" entre Catalunya i Espanya a través d'una fórmula a tres bandes: diàleg, negociació i pacte.
Sense un camí de confluència entre Catalunya i Espanya, Montellà considera que no es podran tirar endavant grans qüestions empresarials com la fiscalitat, ajudes a la innovació o l'impuls a la internacionalització. I amb la voluntat d'exercir d'interlocutor, el president de la patronal ha apostat per avançar agafant un intercanvi de correspondència del passat com a punt de referència pel present i el futur.
Concretament, ha fet esment a l'intercanvi de cartes entre els intel·lectuals Miguel de Unamuno i Joan Maragall. "Des de posicions ben diferents, des del centre i la perifèria, van mostrar que era possible un diàleg reconciliador", ha afegit Montellà. Almenys en la intel·lectualitat i la cultura.
D'altra banda, el president de Foment també ha assenyalat la revolució tecnològica, el procés de digitalització o l'ocupació com a preocupacions que poden convertir-se en oportunitats d'interès empresarial. I pel que fa a l'atur, ha anticipat que Espanya necessita crear 2,5 milions de llocs de treball en els pròxims quatre anys amb l'objectiu de "fer sostenible l'Estat del benestar." Cosa que implica al seu entendre un sistema de sanitat d'alta qualitat, una educació pública "excel·lent" o un sistema de pensions com a "compensació" per a la gent gran.
L'audàcia de Rosell
El president de la CEOE, Joan Rosell, ha reclamat "audàcia" per superar "la falta d'entesa política" entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, ha proposat una "petita pausa" al conflicte per acceptar, comprendre i respectar diferències amb l'objectiu de trobar una solució amb "pragmatisme".
En el context actual, s'ha mostrat partidari de "l'amplitud de mires" i de "deixar espai perquè tothom es senti còmode" amb el propòsit comú de "seguir avançant". I és que des del seu "Pont Aeri" constant entre Madrid i Barcelona, Rosell ha constatat que es percep amb "molta preocupació" la falta d'entesa. I per això, ha instat a entonar un mea culpa generalitzat i "reflexionar" sobre la solució des de la consciència que hi ha conflictes que "es repeteixen" una i altra vegada dins la història espanyola. La seva solució és deixar de banda "crits i sorolls" i contribuir a bastir "ponts" de diàleg.