El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha defensat la celebració d'un referèndum català a mig termini agafant com a model el què es va celebrar a Escòcia. Més concretament, considera que "serà bo per a la ciutadania" però s'ha de trobar també un bon moment per l'economia. "El 2017 no toca, jo esperaria més i negociaria amb l'Estat la transferència de més recursos econòmics i inversions", ha afegit Montellà durant el tradicional esmorzar de Nadal on s'ha fet balanç del 2016 i dels objectius del 2017 com consolidar la seguretat jurídica i reduir la fiscalitat.
Més enllà del 2017, el president de la patronal catalana que en més d'una ocasió s'ha autodescrit com a catalanista no independentista no ha volgut posar data a aquest referèndum però sí que ha considerat convenient esperar-se fins al moment de "l'Europa de les regions". En aquesta mateixa línia, ha alertat que si es tracta d'una nova consulta, "no donarà satisfaccions" com tampoc en donarà si "la decisió està en mans d'un 50,01% en comptes d'una gran part de la ciutadania".
Montellà ha citat l'expresident de la Generalitat Artur Mas d'ara fa dos anys a l'hora de buscar la votació d'una immensa majoria. "Aquesta decisió s'ha de negociar i s'ha de trobar el camí dins la reforma de la constitució", ha reiterat Montellà just abans d'exaltar la personalitat de Catalunya que "no ve ni de senyeres ni d'himnes".
La Suspensió temporal de Cecot
Canviant de tema (o potser no tant) ja que el distanciament de Foment del Treball i Cecot ha anat també molt lligat a l'evolució del procés sobiranista, Montellà ha avançat que a l'Assamblea General d'aquesta tarda proposarà la suspensió temporal en drets i obligacions de Cecot durant tot l'exercici de 2017.
Una solució que segons el seu parer, permetrà a la patronal vallesana presidida per Antoni Abad debatre si vol continuar o desvincular-se de Foment. "No és un problema personal, és un problema de defensar una organització i un model que és el de Catalunya", ha afegit Montellà.