El govern espanyol es vol igualar a Europa en matèria fiscal, però no serà immediat. Segons ha assegurat aquest dilluns la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la pujada fiscal que ha vingut anunciant les últimes setmanes l'Executiu espanyol podria arribar més tard de 2023, ja que està subjecte a la recuperació econòmica de la Covid i a l'informe d'un grup d'experts en matèria fiscal. Ara bé ha deixat clar que el pla de recuperació ha de servir perquè Espanya arribi als nivells de recaptació dels països de la UE.
A més a més, Montero també ha obert la porta a suprimir els tipus reduïts i superreduïts de l'IVA si tant la UE com el grup d'experts així ho reclamen, però ha assegurat que el govern és més partidari d'impostos indirectes, com l'IVA, que d'impostos directes. Alhora, ha recordat que la UE, el Banc d'Espanya i l'AIReF ja han avisat, en reiterades ocasions, a Espanya que fa un ús abusiu d'aquests tipus de l'IVA.
Reducció del 'gap' amb la UE
Tot plegat, segons ha justificat Montero, és per equiparar la recaptació del govern espanyol respecte al PIB amb la dels seus socis comunitaris, concretament ha assegurat que "la resta recapten més que nosaltres i estem lluny de països com Alemanya i França", aquesta diferència, ha apuntat la ministra és de 7,7 punts, ja que els països europeus recapten un 45,6% del seu PIB i Espanya només un 38,4%.
Per tant la nova revolució fiscal que prepara l'Executiu de Pedro Sánchez és "apropar-nos a Europa". En aquest punt ha aprofitat per criticar el soroll dels partits conservadors que asseguren que Espanya és un "infern fiscal" quan els altres països europeus recapten molt més que Espanya.
El tancament d'aquesta bretxa, segons ha assegurat la ministra, es farà "de manera natural", i ha insistit que "sembla coherent, ètic, que quan se sol·licita a altres països que suporten major pressió fiscal que s'endeutin" per a aportar fons a Espanya, es respongui incrementant la recaptació respecte al PIB.
Ja hi ha canvis implementats
La futura reforma fiscal analitzarà les propostes del comitè d'experts, que presentarà el seu informe el febrer de 2022, encara que el govern espanyol decidirà tant les mesures que incorpora com la data d'implementació. Així, Montero ha assenyalat que els canvis compromesos amb Brussel·les en matèria d'IRPF o impost de patrimoni són els ja implementats en 2021.
Ara bé, tot i aquests canvis en l'IRPF, Montero ha assegurat que "en cap cas apujarem impostos a la classe mitjana ni treballadora", ha insistit, i "si podem alleujarem la seva càrrega fiscal", que és proporcionalment major a la d'altres grups ha sentenciat.
Un altre dels canvis de la fiscalitat plantejats per la ministra han estat en matèria mediambiental, que passaran per nous impostos sobre els residus o els plàstics d'un sol ús o la revisió de bonificacions, entre elles la diferent tributació de la gasolina i el dièsel, encara que Montero ha assegurat no hi ha un compromís d'equiparar tots dos combustibles.
Montero també ha posat el focus en l'avaluació dels diferents beneficis fiscals que, ha insistit, no suposa la seva supressió, sinó una revisió de si compleixen els seus objectius, al mateix temps que ha apuntat que no hi ha cap decisió presa respecte als tipus reduïts d'IVA.
La ministra també ha detallat el component dedicat a reforçar la lluita contra el frau fiscal, que preveu l'entrada en vigor de la nova llei en el segon trimestre d'enguany o aconseguir els 27.000 efectius en l'Agència Tributària, entre altres qüestions.