L'agència nord-americana de ràting Moody's ha tornat a analitzar com afecten les "tensions independentistes" als mercats. Tanmateix, aquesta vegada ha fet un pas més i ha vinculat la previsió d'Espanya a la de Catalunya. En aquest sentit, l'analista de Moody's encarregada de les comunitats autònomes, Marisol Blázquez, ha explicat que un impagament de Catalunya podria interpretar-se als mercats financers com un default d'Espanya.
"Fins ara no hem viscut un moment d'alta tensió i en un moment així no sabem què pot passar", ha afegit en una entrevista a EP just abans de reiterar que al govern central no "li interessa que Catalunya faci fallida." Ateses les tensions polítiques que al seu torn afecten les de liquiditat, Moody's ha suspès la Generalitat de Catalunya al llarg de 2016 amb una qualificació creditícia a la baixa: "inversió especulativa" o "qualitat de crèdit qüestionable". Durant el mes de maig passat, Moody's va baixar un esglaó (de Ba2 a Ba3) al ràting català fins a situar-lo en el bo porqueria, mantenint així "la perspectiva negativa" per "la debilitat de la seva posició fiscal".
Respecte a això, Blázquez ha volgut deixar clar que "aquest ràting té una elevació de 4 esglaons pel suport de l'Estat. Si aquest suport no hi fos, el ràting no seria Ba3, sinó Caa1." Dit d'una altra manera, s'assoliria una "posició pobra" amb "un risc de crèdit molt alt" fins al punt de contemplar la fallida. Tot plegat, dins els paràmetres de finançament actuals.
Segons Moody's, les tensions "independentistes" influeixen en la perspectiva negativa del ràting de Catalunya. I de retruc en la d'Espanya. És a dir que si Catalunya no pot pagar i fa fallida, el fracàs es veurà reflectit als mercats com un default d'Espanya.