L'expresident de BBVA Emilio Ybarra ha mort aquest dimecres a Madrid als 82 anys després de patir un vessament cerebral, segons han informat Efe fonts pròximes a l'exbanquer, que a finals de 2001 va deixar la presidència de l'entitat.
Nascut el 9 de novembre de 1936 a Sant Sebastià, Ybarra era llicenciat en Dret per la Universitat de Valladolid i en Ciències Econòmiques per la Universitat de Deusto.
Bona part de la seva carrera professional va estar lligada a la banca i el 1976 va accedir al lloc de conseller delegat del Banc de Bilbao, després a la seva vicepresidència i més endavant a la del Banc de Bilbao Biscaia (BBV).
Després de la fusió d'aquesta entitat amb Argentaria, Ybarra va passar a copresidir el grup resultant (BBVA) juntament amb Francisco González, que finalment es quedaria com a únic president de l'entitat fins al tancament de 2018.
Ybarra va estar a la presidència de BBVA fins al desembre de 2001, data en què va cessar també com a conseller delegat en considerar que el procés d'integració de BBV i Argentaria havia culminat amb èxit; tanmateix, va conservar la copresidència de la Fundació Banco Bilbao-Vizcaya i va mantenir el seu lloc al Consell d'Administració de BBVA Bancomer, la filial mexicana que havia decidit comprar durant el seu mandat.
L'11 d'abril de 2002, Ybarra va renunciar a tots aquests càrrecs després d'un expedient del Banc d'Espanya a BBVA per la constitució de fons gestionats per l'entitat Alico, procedents de comptes secrets en paradisos fiscals, destinats a compensar la pèrdua de retribucions dels consellers procedents del BBV després de la seva fusió amb Argentaria.
El 25 de novembre de 2005, Ybarra va ser condemnat per l'Audiència Nacional a sis mesos de presó i una multa de 27.000 euros per apropiació indeguda.
Encara que no va ingressar a presó per la lleugeresa de la pena i per no tenir antecedents penals, va presentar un recurs davant del Tribunal Suprem, que el va absoldre el novembre de 2006 en entendre que tenia poders atorgats pel Consell d'Administració del BBVA per constituir fons de pensions.
L'Audiència Nacional també va decidir ratificar l'11 de maig de 2007 l'arxivament del cas dels "comptes secrets", presumptament ocultes en paradisos fiscals, pel que la Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat dos anys i mig de presó per a Ybarra el febrer de 2006 per un delicte continuat de falsejament.
Anteriorment havia estat imputat en alguns processos judicials relacionats amb el BBVA i el cas Filesa, encara que finalment va ser absolt.