La pandèmia ha fet aflorar molts moviments empresarials per tal de salvar les empreses davant d'una crisi com l'actual amb l'anomenat escut social del govern espanyol. El més estès de tots, amb molta diferència, van ser els ERTO, que es van començar a aplicar de forma generalitzada el març passat i que han arribat a sostenir més de 3,5 milions de llocs de treball en els pitjors moments de la pandèmia.
Doncs bé, no tots han estat subjectes a dret i algunes companyies s'han aprofitat de la situació per abusar dels ERTO i estalviar-se alguns costos, però com amb tot, hi ha conseqüències i segons ha avançat El Periódico, la Inspecció de Treball del Ministeri ha imposat multes i requeriments per valor de 27 milions d'euros durant aquest any i mig per un total de 5.073 infraccions detectades, que equival a una de cada sis empreses investigades.
Nova pròrroga dels ERTO
De fet, la nova pròrroga dels ERTO aprovada la setmana passada busca, precisament, reduir aquest volum de casos de frau, ja que en aquest període s'han investigat un total de 34.591 empreses i el nombre de casos de frau no para de créixer.
El cas és que a través dels ERTO, durant aquest últim any i mig, el volum de recursos invertits pel govern espanyol per tal d'evitar els acomiadaments i blindar un mínim d'ingressos als treballadors ascendeix fins als 22.800 milions d'euros si contem les prestacions i les exoneracions de quotes a la Seguretat Social i 19.022 milions van ser gastats pel SEPE en subsidis i prestacions.
Quin son els fraus més habituals?
Segons el mateix mitjà, el frau més habitual detectat per la Inspecció és el cas que un treballador va a la feina encara que estigui en ERTO, sigui parcial o total. Aquí hi podem trobar dues faltes, la primera és que l'empresa, directament, s'aprofita de l'ERTO per estalviar-se diners o que l'empresa no ha comunicat al SEPE que aquest treballador torna a estar en actiu.
Altres fraus recurrents són aquells vinculats amb la vulneració dels compromisos d'ocupació associats a la recepció d'ajudes. És a dir que aquells treballadors que han de fer hores extra de manera recurrent mentre part dels seus companys segueixen en situació d'ERTO.
Un altre cas de frau també es dona en aquelles empreses que contracten temporals amb baixos salaris per a fer el treball d'una persona amb millors condicions que segueix en ERTO. O aquelles empreses que no compleixen el compromís de no acomiadar en sis mesos i s'emporten la multa i el retorn de les exoneracions de tota la plantilla.
Condicions dels nous ERTO
La sisena pròrroga dels ERTO acordada entre el govern espanyol i els agents socials està lligada al fet que les empreses donin formació als treballadors suspesos d'ocupació, però amb la possibilitat que les empreses també pugui acollir-se a ERTO d'impediment i limitació d'activitat en el cas que sorgissin restriccions enfront de la Covid.
A més, amb la norma les empreses de més de deu treballadors tindran un 80% d'exoneració en els seus pagaments a la Seguretat Social si imparteixen formació als treballadors en ERTO i un 40% en cas de no fer-ho. Per a les empreses de fins a deu empleats, l'exempció serà del 80% si imparteixen accions formatives i del 50% si no ho fan. En el cas d'optar per accions formatives, les empreses hauran de dedicar 30 hores de formació si tenen entre 10 i 49 treballadors i 40 hores si compten amb plantilles superiors.
A més, durant el mes d'octubre les empreses que vulguin continuar aplicant ERTO hauran de cursar una nova sol·licitud. Si no reben resposta de l'autoritat laboral en el termini de deu dies, el silenci administratiu s'aplicarà amb caràcter positiu.