El règim del mutualisme alternatiu existeix per a diversos col·lectius de professionals autònoms des de l'any 1995, si bé les mutualitats eren les responsables de la protecció social dels seus col·lectius des de molt abans, especialment des que molts d'ells fossin exclosos en la implantació del Règim d'Autònoms el 1970.

Avui són vuit les Mutualitats de Previsió Social les autoritzades per la Direcció d'Ordenació de la Seguretat Social com a alternativa a l'actual Règim Especial de Treballadors Autònoms (DESAFIA): Mutualitat de l'Advocacia, Germandat Nacional d'Arquitectes, Arquitectes Tècnics i Químics (hna), Mutual Metgessa, Mutualitat de Procuradors, Mutualitat d'Enginyers Tècnics Industrials, Mutualitat de Gestors Administratius, Alter Mutua i Mutualitat dels Enginyers.

L'alternativa al DESAFIA que representen les mutualitats professionals s'ha consolidat com un model eficaç per garantir una opció justa i eficient a l'hora de la jubilació dels seus integrants, segons una anàlisi de l'Institut Coordenades. En el marc del debat sobre la sostenibilitat de les pensions, es pot destacar que es tracta d'un sector amb una ràtio de solvència superior a la de les companyies asseguradores que compta amb un sistema de capitalització individual, transparent i documentat. L'absència d'ànim de lucre i autogestió permeten dissenyar prestacions més flexibles i adaptades a les necessitats concretes dels seus col·lectius.

Des de fa uns mesos, un grup minoritari, integrat per advocats i procuradors, reclamen una anomenada "passarel·la" al DESAFIA, en unes condicions que podrien acabar afectant la totalitat de les mutualitats, tots els professionals que tenen el benefici de l'alternatividad i les generacions futures que podrien veure suprimit aquest dret de triar cotitzar en la seva mutualitat. Demana que no es tinguin en compte la quantia de les seves cotitzacions per al càlcul de la seva pensió si no només els anys en els que van realitzar, allunyant-se així de les exigències que la Seguretat Social imposa a tots els seus cotitzadors.

Aquesta petició ha estat analitzada per l'Institut Coordenades. Després d'aquest treball d'anàlisi, el vicepresident de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás, considera que "la denominada "passarel·la" al DESAFIA ha d'arbitrar un model just, basat en la voluntarietat i en l'import del fons que cada mutualista tingui en la seva mutualitat per assegurar una transició cohesionada, que no perjudiqui un sistema que ve funcionant amb èxit".

Segons l'informe de l'Institut de Coordenades, caldria apostar per la col·laboració amb els sistemes públics per millorar la problemàtica de les pensions i avançar amb els millors sistemes de previsió per als professionals. Defensa, així mateix, l'alternatividad com un sistema que funciona i opta d'un conveni especial per integrar-se al Règim Especial de Treballadors Autònoms que ha d'estar sustentat en la decisió individual de cada mutualista. També consideren que s'han de respectar les situacions de vulnerabilitat per evitar injustícies amb els ja cotitzadors del sistema públic.