La primera sessió bursàtil després de l'inici de la guerra a Ucraïna ha finalitzat amb autèntics naufragis a les borses europees. Els principals índexs de les capitals europees han registrat, sense excepció, números vermells, on hi destaquen el 4,15% a Itàlia o 3,96% a Frankfurt. Encara que la desfeta més grossa ha estat, sense cap mena de dubte, el que ha patit Moscou amb una caiguda històrica superior al 30%. I és que el principal índex de Moscou, el MOEX, ha tancat la sessió del dijous amb un descens del 33,28%, encara que aquest no ha sigut la pitjor caiguda del dia, ja que a primera hora del matí la cotització en la Borsa de Valors russa ha estat suspesa i un cop s'ha reprès la caiguda era de fins al 45,2%. En aquesta línia, els principals valors del MOEX com Rosneft o Sberbank s'han deixat un 47,04% i 45,68% respectivament.
"Els mercats estan experimentant una volatilitat extraordinària. Aconsellem als inversors privats que s'abstinguin de reaccionar de manera exagerada i, si és possible, que s'abstinguin de realitzar transaccions precipitades. Com a mostra la pràctica a llarg termini, això pot afectar negativament els resultats financers de les inversions", ha assenyalat aquest dijous la gestora del MOEX. I és que a causa de les tensions militars entre Rússia i Ucraïna i l'inici de la guerra, el parquet rus ha perdut un 41,7% aquest últim mes i un 45,66% des de principi d'any. La divisa russa, per la seva part, ha superat els 90 rubles per dòlar i 101 per euros.
Per intentar mitigar la situació, tant el Banc Central de Rússia (BCR) com el Govern rus han emès sengles comunicats per a intentar tranquil·litzar als inversors. L'entitat monetària ja ha anunciat que prendrà mesures addicionals per a l'estabilització del mercat financer i que totes les organitzacions financeres tenen "plans concrets" per a afrontar qualsevol eventualitat. El Govern de Rússia, per altra part, ha declarat que segueix atentament la situació als mercats financers i que en cas de necessitat s'adoptaran mesures addicionals per a garantir la seva estabilitat de l'economia.
Madrid es deixa 2,86 punts
A Madrid, l'IBEX-35 no s'ha escapat dels daltabaixos i ha caigut un 2,86% acabant per sota dels 8.200 punts, el que suposa el punt mínim de l'indicador des de fa un any quedant-se en 8.198,5 punts. El cert és que la borsa espanyola no ha abandonat els números vermells en tot el dia, però ha estat de les que menys s'ha vist afectada per la guerra. Tot i això, la jornada ha estat, sense dubte, marcada per la guerra, que també ha derivat complicacions en el mercat de matèries primeres, sobretot en els productes energètics i cereals. Així, la rendibilitat del deute, actiu refugi en aquestes situacions, ha caigut per al bo espanyol en vuit centèsimes i s'ha situat en l'1,175%, amb la prima de risc en 100,8 punts bàsics.
Pel que fa als principals valors espanyols, només cinc han evitat el vermell. Qui millors resultats ha tret ha estat Indra, que ha pujat un 12,05%, que avui ha presentat resultats, per darrere trobem a Siemens Gamesa que ha aconseguit guanyar un 10,52%, Solaria amb una pujada del 10,06% i Acciona del 4,4%, impulsada pels resultats de la seva filial d'energia. Per últim, Iberdrola ha aconseguit tancar en verd gràcies a un discret guany del 0,94%. A l'altra cara de la moneda, amb pèrdues, destaquen Banc Santander que ha cedit el 7,69% i ha estat la caiguda més gran de l'IBEX, el BBVA ha caigut un 6,28%, Inditex el 3,86%, Telefónica ha cedit un 1,77% malgrat els seus resultats, i Repsol s'ha quedat a prop del zero cedint un 0,32%.
A Milà, la principal borsa italiana, les coses han anat encara pitjor i el principal selectiu, FTSE MIB, ha cedit finalment un 4,15%, caient fins als 24.877,51 enters, arrossegada, a part de per la guerra a Ucraïna, pel mal comportament de la banca que opera a Rússia. La caiguda més grossa ha estat per UniCredit, que s'ha deixat un 13,49%, seguida de Banca Generali (-8,63%), el Banc BPM (-8,19%) i Intesa Sanpaolo (-7,96%), tots quatre grups amb una forta presència a Rússia. A part dels bancs també hi ha hagut altres empreses afectades per la guerra, com cas de Pirelli, que ha sofert un daltabaix del 10,40%.
Frankfurt, París i Londres cauen quasi el 4%
Les pèrdues també han omplert els parquets de Frankfurt, París i Londres. El naufragi més gran ha estat a Frankfurt, la principal borsa alemanya, on el DAX 40 ha tancat el dijous amb una caiguda del 3,96%, fins als 14.052,10 punts, mentre l'índex tecnològic TecDAX ha caigut un 1,45%, fins a 3.093,29 punts. Una de les majors caigudes ha estat pel Deutsche Bank que ha perdut un 12,5% i per MDAX Commerzbank, que ha caigut un 13,1%, ja que les sancions contra Rússia podrien afectar durament els bancs perquè el país eslau podria quedar exclòs del sistema de Swift de pagaments internacionals.
A Londres la història no ha estat massa diferent i el principal índex londinenc, el FTSE100 ha cedit un 3,88%. En aquest context de preocupació, els principals guanyadors de la jornada a Londres han estat BAE Systems, amb guanys del 5,16%, seguit de la minera Fresnillo (+4,01%) i el grup farmacèutic Dechra Pharmaceuticals (+1,77%). Per altra part, la llista dels perdedors ha estat liderada per Polymetal International, amb una caiguda de fins al 37,82%, i Evraz, que ha cedit un 30,39%. En el mercat de l'or, considerat un valor refugi en moments de crisi com els actuals, l'unça d'or ha pujat un 2% fins a situar-se en 1.721,85 dòlars. Per altra banda, el preu del petroli Brent ha assolit els 100 dòlars per barril, fins a màxims que no es veien des del 2014.
La Borsa de París, en la mateixa línia, també ha patit grans caigudes i el principal selectiu, el CAC-40, ha caigut un 3,83%, fins als 6.521,05 punts. Société Générale, molt exposada a la crisi russa perquè posseeix un dels principals bancs russos, el Rosbank, ha liderat les pèrdues amb una caiguda del 12,15%. La seva caiguda va arrossegar a altres valors financers, com a BNP Paribas (-7,49%) i Crédit Agricole (-6,45%). La segona major caiguda del dia ha estat per Renault, que té a Rússia el seu segon principal mercat, després de França, a través de la seva filial Avtovaz. Va baixar un 9,07%.
Wall Street obre amb caigudes superiors al 2%
A l'altra part de l'atlàntic, a Nova York, Wall Street ha obert la sessió de dijous amb caigudes superiors al 2% en els seus principals indicadors. Entre les caigudes destaquen el Dow Jones (-2,25%), mentre que el selectiu S&P 500 cau un 2,20% i el Nasdaq, que aglutina a les tecnològiques més grans del mercat, cau un 2,57%. En el mercat de deute, tradicionalment valors refugi, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys fregava l'1,9% a l'or es disparava a 1.946 dòlars per unça.
En el mercat de petroli, el barril de Texas es disparava més del 7% i se situava prop de 99 dòlars pel temor a les interrupcions en el subministrament d'energia, mentre que el gas natural pujava un 5%. Quant a les criptomonedes, el bitcoin perd al voltant d'un 5% del seu valor, amb efecte contagi en altres divises populars com l'Ethereum, que cedia el 7,5%, o el XRP, un 9%.