Si ets subscriptor de Netflix, HBO, Amazon Prime o qualsevol d'aquestes plataformes aquest article t'interessa: pròximament veuràs augmentat el cost de la teva subscripció per finançar la ràdio i la televisió pública d'Espanya (RTVE). Per què? Ens ho explica l'economista Marc Masmitjà i Pujol en aquest vídeo.

D'on surten els diners de RTVE?

RTVE és finançada per impostos. El seu pressupost és de 1.100 milions d'euros cada any i gairebé la meitat, 500 milions, van a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat. La resta, provenen d'impostos específics a determinades empreses de telecomunicacions.

Concretament, les empreses audiovisuals han de pagar el 0,9% dels seus ingressos per finançar la televisió espanyola; les televisions de pagament, un 1,5% i les televisions en obert, com Atresmedia o Mediaset, el 3%. Tot i semblar curiós, són els competidors els qui la paguen.

Què canvia ara?

A partir d'ara, aquest 1,5% que paguen els canals de pagament també l'hauran de pagar Netflix i la resta de plataformes. Però aquestes empreses voldran seguir tenint el mateix benefici que ara. Per tant, el que faran, sempre segons Oriol Masmitjà, serà fer repercutir aquest impost en el consumidor. O el que és el mateix: augmentar la teva quota. 

Netflix no et deixarà compartir el compte amb amics i familiars

Davant d'això, Netflix ja s'ensuma les trampes i, segons ha avançat el Hollywood Reporter, el gegant de l'streaming té un pla per evitar que els usuaris comparteixin la contrasenya dels seus perfils per tal de compartir les despeses de subscripció.

Netflix

Ara per ara, la plataforma permet crear cinc usuaris dins d'un mateix compte i no restringeix la quantitat de dispositius en els quals es pot iniciar sessió, fet que ha permès que moltes persones comparteixin la seva contrasenya d'accés amb familiars, amics o fins i tot grups creats amb aquest propòsit, per tal de dividir les despeses. Un posicionament que contrastava amb el de plataformes com HBO, Filmin o Amazon Prime, que des d'un primer moment van estipular que només podien tenir accés als continguts dos usuaris simultàniament, a banda de limitar el nombre de perfils creats.

Ara, però, això s'ha acabat. La plataforma analitzarà la ubicació del dispositiu vinculat al compta i, si veu que coincideix amb la direcció GPS enllaçada al compte original, interpreta que està succeint una irregularitat. En aquest sentit, l'aplicació musical Spotify, per exemple, sol·licita la ubicació als membres d'una subscripció familiar per verificar que viuen a la mateixa llar.