La Comissió d’Infraestructures de Foment del Treball ha presentat avui un informe amb una selecció d’inversions en infraestructures econòmiques i socials que encaixarien en les prioritats i els principis requerits pel Consell Europeu per a beneficiar-se dels fons Next Generation EU. L'informe compta amb més de cinquanta projectes en l'àmbit de les infraestructures de ferrocarrils, planificació hidrològica, transició energètica, transformació digital o carreters, equipaments sanitaris i educatius, entres altres.
El fons Next Generation EU és un instrument europeu temporal i excepcional acordat pel Consell Europeu, amb intenció d'impulsar les economies de la Unió Europea greument afectades per la Covid després del sobreesforç de finançament que han hagut de fer durant els darrers mesos.
Finançament per a projectes
Per tal de rebre aquest suport financer, els Estats membres de la Unió Europea han de preparar Plans Nacionals de Recuperació i Resiliència en els quals s’estableixi el programa d’inversions i reformes per als anys 2021-23. Els plans no només han d’abordar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, sinó que també mesures per a dur a terme les transicions verda i digital i potenciar l'ocupació.
El passat octubre el Govern espanyol va publicar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España puede”, en el qual s’estableixen les directrius per guiar l’execució dels fons europeus i en el qual es definiran els projectes catalans que es podrien beneficiar del Next Generation EU.
El “Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social” de la Generalitat de Catalunya va seleccionar el passat juliol 20 projectes amb un cost estimat de 31.765 milions d’euros susceptibles de rebre finançament dels fons Next Generation EU. Abans, però, han de rebre el vistiplau del Comitè CONEXT CAT-EU, òrgan assessor de la Generalitat per impulsar els projectes de transformació econòmica.
Oportunitat per a l'economia
Les inversions en infraestructures tenen un important efecte multiplicador perquè creen ocupació i arrosseguen altres sectors i d'aquesta manera es crea un impacte estructural sobre el conjunt de la societat i l'economia.
Per això, Foment del Treball també creu essencial la col·laboració publicoprivada, ja que facilita augmentar la capacitat d’inversió dels projectes tractors i mobilitzar empreses i agents socials, arribant al conjunt del teixit productiu.
Les necessitats d’inversió pública a Espanya en els anys vinents s’estimen, segons el govern espanyol, en un 6% del PIB a l’any, per alinear el país a les ràtios dels països més avançats de l’OCDE.