L'economista i professor universitari Santiago Niño-Becerra ha assegurat aquest dimarts que abans del 31 de desembre de 2020 "Brussel·les li dirà a Espanya que l'Estat de les autonomies s'ha acabat". Niño-Becerra ho ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio on també ha afirmat que el sistema financer espanyol ha caducat ja que només quatre autonomies sostenen les altres 13.
L'economista ha advertit que la UE té com a objectiu prioritari arribar al 0% de dèficit abans de 2021 i que, ara mateix, és impossible que Espanya arribi a aquest objectiu amb el sistema financer actual. Per tant, Niño-Becerra ha augurat que "passaran coses" amb l'actual sistema espanyol, com per exemple, la fi de les autonomies que no són viables econòmicament, és a dir totes menys Catalunya, Madrid, el País Valencià, les Illes Balears i el País Basc.
A més a més, Niño-Becerra, ha assegurat que el contrast entre autonomies amb superàvit fiscal i les que pateixen dèficit fiscal és extremadament elevada. Inclosa la diferència dins les mateixes comunitats o entre regions, ja que, per exemple, a Espanya hi ha regions on l'atur arriba al 40% i en d'altres que és del 2%.
Niño-Becerra també ha recordat que, de forma conjunta, Catalunya i el País Basc conformen el 25% del PIB espanyol, i que si acabessin sent independents significaria que Espanya seria un país amb "mancances" importants.
Catalunya, Estat lliure associat
En relació a la independència de Catalunya, el professor universitari ha reiterat que acabarà arribant, tot i que no ha especificat de quina manera, si de forma completa o com a "Estat lliure associat". Ara bé, ha assegurat que no serà mitjançant una revolució, sinó que serà una "evolució dels esdeveniments".
A més, també ha deixat molt clar que ara per ara ell "firmaria" que Catalunya es convertís en un Estat lliure associat dins d'Espanya. Això sí, en un context similar al Pla Ibarretxe, és a dir amb molts traspassos i una gran autonomia financera.
"Espanya no va bé"
Segons l'economista i professor, "Espanya no va bé", tal com han dit en l'últim any l'expresident espanyol Mariano Rajoy i l'actual cap del govern espanyol, Pedro Sánchez. Niño-Becerra ho afirma a través de l'observació de diversos ítems, com els salaris, que no estan creixent, el dèficit, que de moment no baixa, o que la majoria dels nous contractes són temporals.
Aquesta situació se sumarà, a partir d'aquesta tardor, a l'entrada a "la tercera fase de la crisi econòmica". El principal símptoma de l'inici d'aquesta nova fase serà un "refredament de l'economia", produït per un gran endeutament, provocat per una sensació de "falsa eufòria".
Aquesta sensació d'eufòria, alhora, va venir provocada pel "sistema d'amfetamines" iniciat pel Banc Central Europeu (BCE) l'any 2012, que va significar l'inici de la segona fase de la crisi, segons Niño-Becerra. Aquest sistema funciona a través de la compra massiva de deute públic per part del BCE i uns tipus d'interès negatius.
Aquest sistema es va implantar per treure la UE de la primera fase de la crisi, que va començar l'any 2010.