L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat al programa Tot es mou de TV3, que els càlculs del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per al futur de les pensions són "ciència-ficció". Niño Becerra ha criticat que donin per segures projeccions a 15 anys vista, i especialment que prevegi "posar a treballar" 12.000 milions amb una rendibilitat del 7% anual durant 10-12 anys, per intentar cobrir les necessitats. "Això és ciència-ficció, perquè així encara li faltaran 5.000 milions, que s'hauran de treure dels pressupostos", ha insistit.

L'economista ha recordat que Escrivá ha arribat a la conclusió que al sistema de pensions li mancaran 50.000 milions d'aquí al 2032, i ho vol solucionar d'aquesta manera. "És explicar una pel·lícula als ciutadans per transmetre tranquil·litat", ha conclòs.

Dos supòsits errats

 

"La realitat és molt simple. Els ingressos per pagar pensions són més petits que les despeses produïdes per les pensions. Quan es va posar en marxa el sistema de pensions es van fer 2 supòsits: que la demanda de treball per part de les empreses seria creixent, i que la taxa d'atur seria baixíssima, i alhora que els salaris anirien creixent en funció de la inflació. I això no es dona, amb la qual cosa els ingressos són més petits que les pensions", ha resumit.

Niño Becerra ha pronosticat que en els propers 10-15 anys estarem davant "una agonia" del model de pensions. "No es vol acabar amb el concepte de pensió, però s'anirà adaptant per pagar només alguna quantitat en pensió. Ara hi ha el pla Escrivá, que incrementarà les cotitzacions durant 10 anys, es parla d'incrementar l'edat de jubilació... Tot és afegir paranys per reduir el que es paga per pensió", ha apuntat.

Model no sostenible

 

L'economista ha donat per fet que el model de pensions que té Espanya és impossible de mantenir. "Aquest any han hagut de retirar 17.000 milions de la Seguretat Social, i, tot i això, hi haurà encara un dèficit de 3.000 milions. No és sostenible. El govern espanyol hauria d'explicar a la població que el model no és sostenible", ha manifestat.

Al seu entendre està creixent entre les noves generacions el convenciment que en les dècades vinents no hi haurà pensions. "Els meus alumnes de 20-21 anys tenen claríssim que no cobraran pensió. Els mil·lenials cada vegada es fan més plans de pensions, tot i que no garanteixen res, però sí que són una mena d'estalvi", indica.

Al problema espanyol s'hi suma un segon fet. La Comissió Europea i el govern espanyol han arribat a un acord per aprovar els fons de recuperació covid que es dirigiran a Espanya. El pacte amb la Unió Europea per tirar endavant les Disposicions Operatives del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (OA, en les sigles angleses) va acompanyat de lletra petita: Brussel·les vol també canvis en les pensions