L'economista Santiago Niño Becerra ha explicat al programa Tot es mou de TV3, quin és el problema d'Espanya i de passada ha ensorrat un mite de la transició: Espanya segueix essent un país pobre. "El problema d'Espanya és que és un país pobre i que durant 20 anys ens han dit que era ric", ha insistit. "Van omplir de crèdit les butxaques de la gent, va venir la bombolla immobiliària... Però el 14% de les persones que treballen són pobres", ha advertit. Niño Becerra ha alertat que hi haurà també una gran devaluació de la capacitat adquisitiva de la gent. "El salari mitjà d'Espanya és de 24.000 euros l'any, i s'ha estimat que la pèrdua de poder adquisitiu pot ser del 12% a finals d'any. I si agafem el salari de moda, el més freqüent, que és de 18.000 euros a l'any, la pèrdua de poder adquisitiu en aquest cas pot ser del 16%", ha apuntat. Tot això passarà amb un gran deute públic i privat, causat en part perquè es considerava erròniament que Espanya era rica.
Niño Becerra ha desmuntat els tripijocs que fa el govern Pedro Sánchez a l'hora de presentar les dades de l'atur, i ha lamentat que l'oposició no ho critiqui. Primera vegada en 14 anys Espanya té menys de tres milions d'aturats, va proclamar l'executiu aquesta setmana, però l'economista explica que hi ha truc. "En absolut ens hem de felicitar per aquestes dades de l'atur, perquè s'han oblidat de dir que el nombre d'hores treballades ha baixat. Estan treballant més persones, però alhora estan treballant menys hores. I això significa que la renda que reben és més baixa, hi ha persones que treballen que no arriben a la renda mínima de pobresa. I el nombre de persones que treballa creix més que el que creix el PIB, i això significa que està caient la productivitat", ha afegit.
Segons l'economista, un dels riscos de l'economia espanyola és ara l'estagflació, és a dir, que es combini un increment del PIB en zero o negatiu, i una inflació molt alta. I ha advertit que és un problema d'oferta i independent del nivell de consum, "perquè el que passa és que la producció no arriba". "I quan arriba és molt més cara. Entre el 73 i el 79 també hi va haver creixements baixíssims i inflacions del 19%. Ara no hi arribarem. Però ara una inflació del 10% és molt més problemàtica, i el deute públic i privat és molt alt", ha resumit. Niño Becerra ha advertit sobre els discursos partidaris de reduir la jornada laboral que no expliquen com es pagarà. "Per mantenir l'ocupació i els salaris i alhora reduir la jornada laboral, només hi ha dues maneres de fer-ho: o s'incrementa la productivitat o hi ha subvencions públiques", ha resumit.