La Cambra de Comerç s’oposa a la fusió de CaixaBank i Bankia i demanarà formalment que no es porti a terme. El seu president, Joan Canadell, ha rebutjat l’operació que comportarà la creació del primer banc en actius de l’Estat espanyol perquè “serà un pas més per concentrar el poder a Madrid”. Segons Canadell, l’operació allunyarà “per sempre” CaixaBank dels seus orígens catalans. “Una conseqüència més de no tenir un Estat a favor”, sosté.
Canadell, en un fil a Twitter, recorda que la Cambra és un dels cinc fundadors de la Caixa de Pensions, juntament amb Foment del Treball, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut Agrícola Català Sant Isidre i la Societat Amics del País. L’esperit fundador, explica, va ser el catalanisme de l’entitat i l’obra social, i destaca que durant 113 anys la Caixa ha mantingut les arrels amb Catalunya.
"No tenir un estat a favor"
El president de la Cambra denuncia que l’Estat espanyol s’ha carregat en els darrers anys el sistema de caixes “en una estratègia de concentració a Madrid”, cosa que ha comportat que totes les caixes catalanes hagin estat absorbides per bancs amb seus no catalanes. En aquest context, Canadell destaca que de confirmar-se la fusió de CaixaBank, “serà fusió serà un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyar-se dels orígens catalans per sempre. Una llàstima, i una conseqüència més de no tenir un Estat a favor”, conclou.
Ja en el terreny econòmic, Canadell sosté que “no és cert que calgui fusionar per ser competitiu” i posa com exemple Alemanya, amb més 600 caixes, i Suècia, amb més de 150, entitats que al seu parer han estat clau per tal que les petites i mitjanes empreses disposessin del crèdit necessari per superar la crisi del 2008.
“El too big to fail és una estratègia errònia que passarà factura tard o d’hora”, assegura el president de la Cambra, que considera que en la situació de crisi actual no és necessita més concentració d’entitats bancàries “si no una major proximitat a la PIME, adaptació a la banca de futur (digital) i a la internacionalització que es podria fer fusionant amb un banc europeu”.
"Espanyolitzada per sempre"
Al parer de Canadell, malgrat que la Fundació “la Caixa” acabarà sent l’accionista majoritari del futur banc “és obvi que l’Estat té eines múltiples per aconseguir el que li convingui” i alerta que “és qüestió de temps que la Caixa sigui plenament espanyolitzada per sempre i perdi els orígens”.
Davant d’aquest situació, el president de la Cambra anuncia que com a membres fundadors de la Caixa de Pensions que s’oposen a la fusió i demana als altres fundadors que es pronunciïn en el mateix sentit.