La Barcelona Graduate School of Economics (BGSE) ha aconseguit una fita única: reunir sis Premis Nobel d'Economia i destacades personalitats internacionals en l'àmbit de la recerca acadèmica en motiu del seu desè aniversari. La BGSE fundada per l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell ha format al voltant de 2.000 alumnes en recerca econòmica procedents de més de 90 països i ja s'ha convertit en la primera institució de recerca econòmica del conjunt d'Espanya i la cinquena d'Europa, segons el rànquing Research Papers in Economics.
Des de bon començament, la directora de la BGSE i vicepresidenta del Cercle d'Economia, Teresa Garcia-Milà, ha defensat que la missió principal de la institució és "exportar coneixement". I quina millor manera de fer-ho que de la mà d'un sextet de Premis Nobel d'Economia com Oliver Hart, Bengt Homström, Alvin Roth, Chris Sims, James Mirrlees i Edward C.Prescott. Sis mesos després d'haver guanyat el Nobel per "les seves contribucions a la teoria de contractes", Hart i Holmström han fet les delícies d'una sala plena de gom a gom. Al retrovisor, hi havia encara molt present la visita de Joseph Eugène Stiglitz al Palau Macaya de Barcelona des d'on va defensar la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent.
"Catalunya ha tret profit de la crisi"
Sense voler donar consells però amb l'autoritat per fer-ho, Holmström ha elogiat el creixement econòmic i el "fort dinamisme" de l'economia catalana (superior a la mitjana europea) que "ha tret profit de la crisi" gràcies a la seva aposta per la indústria, les noves tecnologies i la interacció entre el sector públic i privat. Tant ell com Hart també han volgut manifestar la seva preocupació per l'alt nivell d'atur juvenil d'Espanya. Paral·lelament i com si els estiguessin escoltant, el Govern espanyol ha tret pit i ha estimat que la taxa d'atur es reduirà fins el 16,6% al tancament d'aquest 2017. Fer cas al consells dels premis Nobel d'Economia acostuma a ser sempre de per sí, un bon consell. No s'ho han perdut el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el president de Roca Associats, Miquel Roca Junyent, el secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, l'exconseller Antoni Castells o l'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra, entre d'altres.
Més enllà de Catalunya, Hart ha destacat reptes mundials com la globalització o l'automatització del sistema productiu que podrien suposar més desocupació i alhora, més pressió per als governs. Amb la complicitat d'aquells que guanyen un Nobel pràcticament de la mà, Holmström ha desvetllat algunes incògnites de futur i cada vegada amb més present: el Brèxit o "l'impredictible" Donald Trump als Estats Units. "El creixement depèn de moltes coses i res garanteix un creixement permanent", ha advertit Hart.
Per la seva banda, Mas-Colell ha recordat el moment fundacional de la BGSE sobre el que ha reconegut haver tingut "sort" ja que no només va tenir lloc just abans de l'inici de la crisi sinó que també va ajudar que el govern espanyol "negués" la crisi durant 2 o 3 anys. Amb poc temps, Mas-Colell va convèncer prestigiosos economistes perquè s'unissin al consell científic pràcticament "a cegues" ja que per aquell llavors, la BGSE era totalment desconeguda. L'actual president d'honor és l'excandidat del PSOE Joaquín Almunia que ha desvetllat les claus de l'èxit de la BGSE: l'excel·lència dels professors i alumnes, la cooperació entre múltiples institucions i la seva apertura. Una dècada després, de Catalunya al món.