Tot anava bé per al sector bancari espanyol fins que, als volts de tres quarts d'una del migdia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat un nou impost extraordinari per a les entitats financeres que s'aplicarà durant dos anys i que permetrà recaptar 1.500 milions per cada exercici. L'anunci ha provocat una gran davallada dels bancs espanyols a l'Ibex-35. Concretament, els cinc grans bancs del país, CaixaBank, Sabadell, Santander, BBVA i Bankinter, cauen en borsa entre un 4 i un 9% després de l'anunci fet Sánchez. Per amortir una previsible caiguda com la que s'està produint Sánchez ha insistit que l'impost a les entitats financeres serà temporal i s'aplicarà a les grans entitats financeres que ja "s'estan beneficiant de les pujades de tipus".
Passades les 13:30 hores, els bancs, igual que ho porten fent durant tota la jornada i la gran majoria de les empreses del selectiu espanyol, però amb moltíssim més ímpetu des de l'anunci de Sánchez, lideren les caigudes del selectiu espanyol, de manera que Sabadell, es deixa el 7,78%, CaixaBank el 8,59%, Bankinter el 5,92%, Santander el 4,14% i el BBVA, el 5,80%. Tot i aquestes grans caigudes l'IBEX 35 que havia aconseguit entrar en números verds, però tot ha canviat radicalment després de l'anunci de Sánchez ha caigut l'1,51%, 121,50 punts, i tot plegat ha comportat la pèrdua dels 8.000 punts.
Juntament amb l'anunci d'aquest nou impost a la banca Sánchez també ha anunciat un altre impost, en aquest cas gravarà els beneficis extraordinaris de les energètiques que ha estat ben rebut de manera desigual pels inversors, ja que només Iberdrola, que va anunciar el dividend més gran de la seva història, i Endesa són les úniques que cauen un 0,25 i un 0,36% respectivament. Per contra, les altres energètiques creixen avui al selectiu espanyol liderades per Acciona i Solaria amb pujades l'1,25 i l'1,64% respectivament. Per la seva part, Naturgy i Enagás pugen un 0,53 i el 0,78% respectivament.
Sotragada a l'Ibex-35
Pel que fa a la resta de valors, la cosa no va molt millor, ja que la borsa espanyola cau aquest migdia un 1,40%, amb els bancs liderant les pèrdues, en una sessió en la qual s'ha conegut que la confiança inversora es va desplomar a Alemanya perquè els inversors i experts en els mercats financers estan preocupats pel subministrament d'energia, mentre l'euro ha assolit la paritat amb el dòlar. Si mirem a Europa la resta de les borses europees també cotitzen a la baixa en aquesta jornada, liderades per la de Frankfurt, amb caigudes del 0,79%, seguida de Milà, amb una pèrdua del 0,68%. Els selectius que menys cauen són el de París, amb un 0,34%, i Londres, amb el 0,30%. L'Euro Stoxx 50, índex en el qual cotitzen les empreses europees de major capitalització també perd el 0,67%.
En el mercat continu, on s'han negociat fins a aquesta hora 330 milions d'euros, el valor que més cedeix és Arima, amb el 5,33%, per davant de Reig Jofre, amb el 4,69%; Adolfo Domínguez, amb el 4,52%; Urbas, amb el 4,46%, i eDreams Odigeo, amb el 3,78%. Per contra, la companyia que més puja del continu és Ezentis, amb el 23,11%, seguint-la molt des de lluny Renda Corporació, amb una alça del 3,82%. En el mercat de deute l'interès del bo espanyol a deu anys cau i se situa en el 2,210%, mentre la prima de risc puja l'1,25% fins als 109,65 punts bàsics.
Respecte al petroli, el Brent, de referència a Europa, cau el 2,10% fins a situar-se el preu del barril en 104,84 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), de referència als EUA també es deixa el 2,46%, fins als 101,56 dòlars el barril. Aquest dimarts, l'OPEP actualitza aquest dimarts els seus càlculs sobre l'evolució del mercat petrolier a curt termini, que inclouran per primera vegada estimacions sobre l'oferta i la demanda mundials de cru en 2023. L'or puja lleugerament un 0,09% i el preu de l'unça se situa en 1.733,2 dòlars.