Els dies històrics no s'aturen. El preu de l'electricitat marca un nou rècord històric, després de superar els 106,57 euros del passat 21 de juliol. Així, el preu mitjà de la llum al mercat majorista d'aquest dilluns serà de 106,74 euros el megavat hora (MWh). Uns vint cèntims més cara que fa vint dies.
El cost de la llum ha patit una pujada del 180% durant el darrer any: gairebé triplica la dada registrada fa exactament un any, el dilluns 10 d'agost de 2020. Aquell dia, l'electricitat va costar 38,09 euros/MWh de mitjana.
Tres màxims històrics a l'agost
Aquesta vegada, el 'pool' elèctric registrarà per a aquest dilluns 9 d'agost un preu mitjà de 106,74 euros/MWh. D'aquesta manera, supera tots els nivells de juliol, fins i tot els pics d'aquesta arrencada d'agost, que ha marcat tres dels cinc màxims històrics, d'acord amb les dades d'OMIE.
Entre les 15.00 i les 17.00 es registrarà el preu més barat de la jornada, de 97,95 euros per MWh. Però durant la resta del dia es mantindrà constantment per sobre dels 100 euros/MWh, assolint el seu màxim diari entre les 21.00 i les 22.00 h, quan el preu de la llum arribarà fins als 114,07 euros.
El preu dels electrodomèstics
Les notícies no són bones i caldrà anar alerta amb l'ús dels electrodomèstics per evitar inflar la factura. És important conèixer el cost de fer servir cada electrodomèstic durant el dia amb la llum més cara de la història. D'aquesta manera podrem planificar millor el nostre consum i abaratir una mica el nostre rebut.
Si bé encara no tenim les dades d'avui, engegar el forn ens podia arribar a costar un màxim de 51 cèntims l'hora (a l'horari punta). El preu màxim de la rentadora era de 46 cèntims, mentre que el del rentavaixella era de 40 cèntims. L'aire condicionat i l'assecadora van costar 37 i 34 cèntims.
El pitjor de tot això és que no hi ha cap mena de garantia que el preu s'abarateixi. Estem en un mercat molt volàtil: avui es registra el preu mitjà més car, quan el dissabte es va assolir una rebaixa de gairebé un 35%. Però la tendència és a l'alça, tal com va assegurar fa un mes la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera: els pics històrics es mantindran durant els pròxims mesos.
D'aquesta manera, la rebaixa de l'IVA al 10% es queda gairebé sense efecte. Un petit pegat que no aconsegueix tapar uns increments històrics que es van repetint cada pocs dies. Quan arribarà el pròxim augment del preu mitjà de la llum? La situació ens fa pensar que no tardarem gaire en tornar a parlar d'un nou rècord.