El que va començar sent una pujada dels preus de la llum s'està convertint una marató interminable. De cara a aquest dimecres, el preu tornarà a superar el rècord històric d'avui encarint-se un 12,2% i arribant fins als 228,59 euros el MWh, un preu que fa només un any semblava del tot inassumible quan el preu màxim havia estat la de poc més de 110 euros el MWh.
A més, amb el d'avui el preu de la llum supera per tercera vegada la barrera dels 200 euros/MWh i des de principi d’octubre s'han marcat ja dos rècords històrics. Per franges horàries, l'electricitat serà demà més cara entre les nou i les deu del vespre, quan arribarà als 260 euros/MWh, i més barata entre les quatre i les cinc de la tarda, quan el seu preu serà de 193,2 euros/MWh.
Octubre ja té els tres preus més alts
Després de concloure setembre amb un preu mitjà rècord, octubre ja ha registrat els tres preus més alts vistos fins ara en només sis jornades, i la tendència segueix a l'alça amb aquest nou registre. Si ho comparem el preu de demà amb el de fa una setmana, podem veure com el creixement serà del 20,4% quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 189,9 euros/MWh. Si aquesta comparació la fem amb el preu de fa un any, l'augment és desorbitat i s'enfila un 292%.
Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, que també es troben en màxims històrics.
Pla de xoc
En aquest sentit, el govern espanyol està intentant aconseguir que aquesta escalada de preus no arribi a la factura dels consumidors amb l'aprovació d'un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades. Concretament el que han fet és rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa la idea és que s'aconsegueixi l'objectiu.
Ara bé, al tractar-se d'un problema global, que per tant no només afecta l'Estat, la tendència inflacionista en tots els tipus d'energia podria traslladar-se a la indústria, podent causar pressions en la seva activitat o la translació dels preus als consumidors.
Algunes de les mesures escomeses pel Govern espanyol en aquest pla de xoc són la reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel'.