Aquest divendres, el president executiu de la nova Caixabank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de la nova entitat, Gonzalo Gortázar han presentat tots els detalls sobre el seu projecte de fusió per absorció de Caixabank cap a Bankia, tancat dijous passat. Aquest matí, ambdues entitats han remès el document corresponent a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Aquesta operació suposa la creació del banc líder del sistema financer espanyol, amb més de 664.000 milions d'actius totals y "una presència territorial molt equilibrada amb capacitat per afrontar els reptes del sector". Comptarà amb uns estalvis anuals de 770 milions d'euros a partir de 2023, mentre que per a 2022 ja es recollirán el 90% (amb 700 milions).
El banc aconsegueix reunir 20 milions de clients i una quota en crèdits i dipòsits del 25% i 24%, mentre que la reestructuració ha costat uns 2.200 milions d'euros, tal com han assenyalat les dues empreses.
"Ambdós bancs compartim una cultura i valors comuns. I junts volem crear valor per a tots els clients, oferir a l'equip professional oportunitats de creixement y rendibilitat per als accionistes," ha indicat Goirigolzarri. Gortázar s'ha mostrat "feliç" de treballar de nou amb Goirigolzarri i ha assegurat que caldrà "renegociar els acords d'assegurances de Bankia, perquè en part s'encavalquen" amb els de CaixaBank.
15 membres al Consell
El Consell d'Administració estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents —amb una representació femenina que assoleix el 33%—. Del total de membres, dos seran consellers executius, dos a proposta de CriteriaCaixa, un a proposta de BFA Tenidora d'accions, sis d'independents a proposta de CaixaBank i tres d'independents a proposta de Bankia.
Quant al canvi de les accions, s'ha fixat en 0,6845 accions de Caixabank per cada una de Bankia. D'aquesta manera, els accionistes de CaixaBank representaran el 74,2% del capital de la nova entitat, i els de Bankia, el 25,8%. CriteriaCaixa es mantindrà com a accionista de referència de CaixaBank amb al voltant del 30% de l'accionariat, mentre que el FROB assolirà el 16,1%.
Els presidents també han destacat que —després dels sanejaments addicionals conseqüència de l'operació— l'entitat fusionada presentarà la ràtio de morositat més baixa a Espanya (del 4,1%).
Manquen els aspectes laborals
S'espera tancar l'operació durant el primer trimestre de 2021, una vegada rebudes totes les autoritzacions regulatòries pertinents —Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Comissió dels Mercats i la Competència, la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, la CNMV i el Banc d'Espanya—.
Sobre possibles prejubilacions, Gonzalo Gortázar ha contestat als periodistes que "és molt aviat per especular sobre aquest tema. La fusio funciona, encara que previsiblement hi haurà solapaments. Però tenim experiència i buscarem maneres per ajudar a totes les parts".
Al principi, l'entitat resultant comptarà amb més de 6.700 sucursals i superarà els 51.000 treballadors. Encara, tanmateix, es desconeix quantes sucursals poden tancar-se a Espanya. La nova entitat mantindrà la marca de Caixabank i tindrà la seva seu a València.