Nova clatellada de la justícia europea a Espanya. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat aquest dijous il·legal la legislació espanyola que obliga a declarar als residents els béns i drets a l'estranger a través de l'anomenat model 720, per considerar que les sancions i multes que imposa són "desproporcionades" i menyscaben la lliure circulació de capitals a la Unió Europea. La declaració de béns a l'estranger va ser un complement a l'amnistia fiscal que va aprovar el Govern del Partit Popular l'any 2012, quan llavors era ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, norma que va ser recorreguda davant dels tribunals europeus el 2019 per la Comissió Europea després de la negativa d'Espanya a modificar la normativa. El tribunal afirma que és "contrària a dret".
El TJUE dona així la raó a la Comissió Europea i afirma que la legislació espanyola imposa sancions "desproporcionades" als qui no fan la declaració de béns a l'estranger, des de béns immobles fins a comptes bancaris, actius, fons propis, patrimoni de tota mena d'entitats, així com assegurances de vida i invalidesa, o la presenten fora de temps. Segons la llei ara considerada il·legal, els residents a Espanya que no declarin o declarin de manera imperfecta o tard els béns i drets que posseeixin a l'estranger s'exposen a la regularització de l'impost degut per les quantitats corresponents al valor dels esmentats béns o drets, fins i tot quan aquests hagin estat adquirits durant un període ja prescrit, així com a la imposició d'una multa proporcional i de multes de quantia fixa específiques.
Vulnera la seguretat jurídica
"La legislació nacional que obliga els residents fiscals a Espanya a declarar els seus béns o drets a l'estranger és contrària al Dret de la Unió", assenyala el comunicat fet públic aquest dijous pel TJUE. Sosté que "les restriccions a la lliure circulació de capitals que imposa són desproporcionades" perquè, exposa, "permeten a l'Administració tributària procedir sense limitació temporal a la regularització de l'impost degut per les quantitats corresponents al valor dels béns situacions a l'estranger i no declarats". Igualment, conclou que "la normativa adoptada pel legislador espanyol, a més de produir un efecte d'imprescriptibilitat, permet també a l'Administració qüestionar una prescripció ja consumada en favor del contribuent, la qual cosa vulnera l'exigència fonamental de seguretat jurídica".
En la seva interlocutòria, el tribunal ha sentenciat que Espanya ha incomplert les seves obligacions respecte al principi de lliure circulació de capitals perquè l'obligació de presentar el model 720 i les sancions derivades de l'incompliment, que no té equivalent en el cas dels béns o drets situats a Espanya, estableixen una diferència de tracte entre els residents a Espanya, en funció del lloc de localització dels seus actius. "Aquesta obligació pot dissuadir els residents d'aquest Estat membre d'invertir en altres Estats membres, impedir-los de fer-ho o limitar les seves possibilitats de fer-ho, i constitueix, per tant, una restricció a la lliure circulació de capitals". Els jutges reconeixen que, encara que la controvertida legislació podria estar justificada per garantir l'eficàcia dels controls fiscals i lluitar contra el frau i l'evasió fiscal, "va més enllà del que és necessari" per assolir els esmentats objectius.
El model 720 ha fet aflorar des de l'any 2012 més de 150.000 milions d'euros en immobles, comptes corrents, assegurances i productes d'inversió a tot el món, la majoria, a Suïssa i Luxemburg.