La nova llei de Comerç que el Govern vol enviar al Parlament abans de tancar aquest any acabarà amb ''l'obligació'' de les campanyes de rebaixes a partir de l'1 de juliol i del 7 de gener com fins ara estava regulat, per passar a ser només una ''recomanació'' voluntària, segons ha avançat Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement.
Baiget creu que ''no té sentit'' que hi hagi una norma i el sector busqui vies per saltar-se la llei fent campanyes de descomptes o dies de preus especials amb l'objectiu d'avançar-se a l'inici de les rebaixes com els últims anys passava. La nova norma permetrà als comerciants decidir quan fan les rebaixes, encara que recomanarà que siguin en els dos períodes d'estiu i hivern.
La nova llei de Comerç establirà uns períodes de rebaixes "recomanats" a l'any, que seran els d'hivern i els d'estiu, però en cap cas no serà obligatori, com fins ara, i els comerciants podran fer el que creuen convenient "respectant sempre la qualitat del producte", aplicant les rebaixes sobre els mateixos productes de temporada.
La normativa també contempla que s'ha d'especificar de manera clara què són rebaixes, en què han de vendre's productes de temporada, liquidacions, que són venda a pèrdues per un motiu concret, saldos, que també són a pèrdues, o outlets, productes que porten a la venda uns mesos i no poden vendre's a pèrdues.
Ampliació de les hores d'obertura
Una altre de les novetats de la nova llei serà que els comerços podran obrir 75 hores, davant les 72 actuals i les 90 hores de la normativa estatal, sempre de dilluns a dissabte. La Generalitat seguirà permetent l'obertura de vuit festius a l'any, més els dos festius decidits pels ajuntaments, encara que si hi ha tres festius seguits, almenys un d'aquests ha de ser d'obertura comercial.
Com fins ara, als municipis de més de 5.000 habitants, els comerços de menys de 150 metres destinats a alimentació podran obrir quan vulguin, així com en els municipis de menys de 5.000 habitants aquests mateixos comerços, amb independència de la seva activitat.
La regulació per als municipis turístics continuarà igual que fins ara, amb una petició de l'ajuntament i una exposició de causes, però amb la novetat que caldrà renovar-ne la llicència cada quatre anys.