La campanya per a la presentació de la declaració de la Renda i Patrimoni de 2017 comença demà, dia 4 d'abril i s'estendrà fins al 2 de juliol, segons el calendari del contribuent publicat per l'Agència Tributària en la seva pàgina web, però enguany comptarà amb algunes modificacions i novetats.
Així doncs, la campanya engega demà dimecres per a la presentació per internet de les declaracions de la Renda, que al passat exercici van suposar el 88 % del total, així com de manera telefònica. La presentació presencial de les declaracions en entitats col·laboradores, comunitats autònomes i oficines de l'Agència Tributària començarà un mes més tard, el 10 de maig.
Les novetats a tot l'Estat
Enguany, però, la declaració comptarà amb diverses modificacions, tant a nivell global de l'Estat com a Catalunya. Segons ha explicat a ElNacional l'economista membre dels Fiscalistes del Col•legi d'Economistes de Catalunya, Carme Jover, a nivell global trobem tres novetats positives.
- El mínim personal i familiar, és a dir, la part de la base liquidable que, per destinar-se a satisfer les necessitats bàsiques personals i familiars del contribuent, no se sotmet a tributació per aquest impost, a partir d'aquest any fiscal també serà aplicable no només a descendents i/o ascendents, sinó també a acolliments.
- Exempció per formació: En situacions en què l'empresa paga al treballador un curs relacionat amb l'activitat laboral, està exempt de tributació. A partir d'ara, però, si qui paga el curs és un tercer però l'empresa permet que el treballador hi assisteixi, també n'està exempt. Segons Jover aquesta és una bona notícia, perquè fins ara "això portava molta controversia", i ara queda més clar.
- Base de renda d'estalvi: La renda d'estalvi la trobem en dues parts: els guanys patrimonials i els moviments de capital mobiliari. Fins ara, explica Jover, entre elles es podia compensar fins a un 15%, i ara la compensació puja a un 20%.
- Transmissió de drets de subscripció d'accions cotitzades. Es basa en una llei del 2014 però es fa efectiu amb accions a partir de l'1 de gener del 2017. Implica que fins l'any 2016, la transmissió de drets de subscripció no tributava, però ara tributa com a guany patrimonial amb retenció al 19%.
Per últim, arran de la compra del Banc Popular per part del Santander, s'han hagut d'aplicar canvis en la deducció per les pèrdues ocasionades als accionistes. D'aquesta manera:
- Banc Popular. En aquest cas, cal primer fer una diferenciació entre accions i bons. En cas de pèrdua d'accions es compta com a pèrdua patrimonial d'estalvi amb un límit del 20%, i en cas de bons es calcula com a pèrdua de capital immobiliari. Els clients que se'ls va donar bons de fidelització es compten com a guanys patrimonials de l'estalvi, cas en què es compensa directament.
Novetats a Catalunya
A nivell autonòmic, per l'última llei dels pressupostos aprovada, en aquesta declaració de la Renda hi trobarem dues novetats principals:
- Desapareix la deducció per invertir en accions de companyies catalanes cotitzants al Mercat Alternatiu Bursàtil (MAB), que era fins a 10.000€. Les inversions fetes a partir de l'1 de gener de 2017 ja no compten amb aquesta deducció.
- Inversió en vivenda habitual adquirida abans del 30 de juliol del 2011: es modifiquen els percentatges i les condicions de la deducció. Fins ara, calia complir alguna d'aquestes condicions, que eren: ser menor de 32 anys i tenir una renda anual de menys de 30.000 euros, o bé haver estat a l'atur més de 183 dies durant l'exercici, o bé tenir un grau de discapacitat del 65% o més, o pertànyer a una família que inclogui almenys un fill. Ara, però, el requisit de tenir una renda anual inferior a 30.000 euros s'amplia a totes les condicions, no només a la de la minoria dels 32 anys.