L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha arribat aquest dijous a un acord per reformar el sistema fiscal internacional, que inclou, com estava previst, un tipus mínim d'impost de societats a escala global del 15%, segons ha anunciat l'organisme en un comunicat.

La declaració sobre fiscalitat ha estat signada per 130 països, que representen el 90% del producte interior brut (PIB) del món. Entre ells es troben la Xina i els Estats Units, així com la resta de potències europees, entre elles Espanya. "Després d'anys d'intens treball i negociacions, aquest paquet històric assegurarà que les grans empreses multinacionals paguen la seva part justa d'impostos a tot arreu", ha explicat el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann.

"Aquest paquet no elimina la competència en l’àmbit fiscal dels països, però marca unes limitacions multilaterals acordades. També acomoda els diferents interessos de la taula de negociació, incloent-hi els de jurisdiccions petites i en desenvolupament", ha agregat.

Els participants en la negociació s'han compromès a acabar el treball tècnic per al mes d'octubre del 2021. La implementació efectiva d'aquesta fiscalitat internacional no es donarà fins al 2023.

Dos pilars d'actuació 

L'acord al qual s'ha arribat aquest dijous atalla els problemes derivats de la base imposable i el trasllat de beneficis per part de grans empreses a jurisdiccions amb una baixa fiscalitat. Com ja s'havia acordat, l'acord global se centrarà en dos pilars d'actuació.

El primer pilar inclou les multinacionals amb ingressos globals superiors als 20.000 milions d'euros i una rendibilitat per sobre del 10%, excloent les empreses extractives (petrolieres o mineres) i les de serveis financers regulats. El marc fiscal assignarà els ingressos a les jurisdiccions on es consumeixin els béns o serveis venuts. Posteriorment, els beneficis en excés d'aquest 10% (fins a un 30 màxim) s'assignaran a les jurisdiccions usant el repartiment d'ingressos amb l'objectiu d'estar subjectes a impostos.

El segon pilar abastarà les empreses que facturin 750 milions d'euros o més a escala global i inclou que el tipus mínim dels imposts de societats sigui del 15% en totes les jurisdiccions adherides a l'acord.

L'OCDE ha afirmat que aquest nou sistema "actualitza elements clau" del sistema fiscal, ja que aquest no compleix els objectius en una economia "digitalitzada i globalitzada del segle XXI".

"El paquet de dos pilars proporcionarà un suport molt necessari als governs en necessitat de recaptar els ingressos necessaris per reparar els seus pressupostos i els balanços, al mateix temps que inverteixen en serveis públics essencials, infraestructures i les mesures necessàries per ajudar a optimitzar la fortalesa i la qualitat de la recuperació post Covid", ha indicat el club de països.

Segons els càlculs de l'OCDE, el primer pilar del paquet readjudicarà a les diferents jurisdiccions una base imposable addicional de 84.269 milions d'euros. Per altra banda, el pilar dos, amb l'impost mínim del 15%, generarà anualment 126.400 milions d'euros en ingressos fiscals a l'any a tot el món.