La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha alertat aquest dilluns sobre una tercera allau de festes il·legals per Carnestoltes, "semblants a les que van produir-se per Halloween i Cap d'Any", segons ha exposat l'entitat en un comunicat emès avui. L'oci nocturn és un dels sectors més afectats per les restriccions per la Covid i que manté les portes tancades des de fa mesos.

La federació defensa que els negocis de l'oci nocturn són capaços de gestionar "grans multituds de persones de manera controlada i ordenada". Per aquest motiu, el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha demanat reobrir progressivament les activitats de l'oci per la via de la "implementació progressiva de mesures eficaces" com tests previs, aparells de desinfecció de l'aire o un registre d'assistents, entre altres.

La patronal associa les pèrdues pel sector per no poder obrir les portes dels seus establiments durant divendres 12 i dissabte 13 de febrer en prop de 300 milions d'euros. També calcula que les pèrdues associades a tots els mesos de pandèmia pel conjunt de l'oci nocturn en 4.000 milions d'euros.

Alerta sobre festes il·legals

Fecasarm ha denunciat la incapacitat de la Generalitat per "cercar una solució a aquesta xacra", en referència a la celebració de les festes il·legals, i ha indicat que un cop més, per Carnestoltes, "els àpats i festes de disfresses en espais no adaptats es dispararan". Així mateix, ha denunciat que les festes il·legals no només es produiran el pròxim cap de setmana, sinó que "es van produint de manera continuada durant cada cap de setmana, com succeeix en festes en hotels, pisos turístics i festes silencioses", ha expressat l'entitat en el comunicat emès aquest dilluns.

La federació considera que la solució passa per "reobrir les activitats legals sotmeses a un compliment estricte de requisits sanitaris". En aquest sentit, ha posat com a exemple la prova pilot Sala Apolo de Barcelona, en què cap assistent va resultar infectat per la Covid. Fecasarm creu que "mesures eficaces" com tests previs, apps de gestió, aparells de desinfecció de l'aire, la ventilació forçada, l'ús de la mascareta o el registre d'assistents podrien permetre el "desenvolupament d'activitats legals sense causar estralls econòmics". En cas contrari, l'entitat creu que "la major part d’empreses aniran a concurs i a liquidació el pròxim 14 de març".