La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha exigit aquest dimarts a la Generalitat un pla de reobertura "més ambiciós" per al sector, ja que consideren que el que va presentar el Govern ho és massa poc. Entre les mesures proposades, l'oci nocturn ha proposat imposar l'obligatorietat de realitzar un test previ de Covid amb resultat negatiu per tal de poder accedir als locals i la implementació d'aparells de desinfecció de l'aire i superfícies.
Segons la patronal, això faria possible que el sector no s'hagués de remetre a les resolucions de les autoritats sanitàries, ja que, si fos així, seria "totalment segur estar dins dels locals" i tampoc caldria aplicar controls d'accés a les pistes de ball ni tampoc cap reducció ni d'aforament ni d'horaris. En aquest punt, la patronal ha assegurat que s'hauria de confiar "un rigorós control d’accés als titulars i als controladors d’accés dels locals" i apunten que això ja s'ha fet sempre.
Gestió dels resultats dels tests
FECASARM també s'ha pronunciat sobre l'obligatorietat de presentar un test negatiu a l'entrada dels locals, sobre el que ha assegurat que hauria d'anar acompanyada per una aplicació que gestionés els resultats d'aquests tests, siguin PCR o d'antígens, per tal que es pugui assegurar que la prova en qüestió s'ha realitzat en les hores prèvies acordades, que no es pugui falsificar el test o de traspassar les dades a una tercera persona i, alhora, poder fer un seguiment posterior dels assistents als locals.
A més, la patronal afegeix que en la proposta de pla sectorial presentada per la Generalitat, no contempla en l’apartat corresponent a les mesures de control en l’accés els tests previs, motiu pel qual la patronal ha fet al·legacions demanant que s’inclogui com a condició obligatòria presentar aquests tests per tal de poder accedir als locals.
Pistes del ball
Sobre la problemàtica de les pistes de ball, la patronal contempla tres possibles escenaris segons el tipus de local i els seus serveis. El primer és pels locals que no disposin de pista de ball, que el sector es remet a les restriccions que estableixin les autoritats sanitàries. El segon escenari és pels locals que sí que tinguin pista de ball, com les discoteques o sales de festa, que segons explica la patronal també quedarien a disposició de quan les autoritats sanitàries autoritzin que es poden utilitzar.
El darrer escenari contempla que, quan es puguin usar les pistes de ball, es distingeixi entre els locals de més de 500 persones d'aforament i els de menys de 500. En aquest supòsit els locals que superin l'aforament haurien de delimitar les pistes, controlar-ne l'accés, indicar clarament les entrades i sortides i controlar que tothom portés mascareta. El que no superin l'aforament de 500 persones només haurien de controlar l'ús de la mascareta.
Prova pilot
A part de proposar totes aquestes mesures, FECASARM també ha anunciat que està treballant amb l’empresa SieXsein, experta en bioseguretat, en una proposa de prova pilot en 5 restaurants i 5 discoteques de Barcelona, i que posteriorment també es vol fer a Salou i Lloret, per acreditar que un restaurant o una discoteca, amb els protocols i mesures adequats, són espais segurs.
Sobre aquest fet s'ha pronunciat el secretari general de la patronal, Joaquim Boades, que ha assegurat que "les proves pilot portades a terme a la Sala Apolo i al Palau Sant Jordi ens demostren que l’oci nocturn amb mesures de seguretat és del tot segur".
Boades ha afegit que, vistos aquests precedents, "cal implementar urgentment els avenços tecnològics i científics per anar flexibilitzant les mesures restrictives" per tal de fer compatibles l'oci nocturn i la protecció de la salut de les persones.