L'oferta del lloguer a Catalunya s'ha disparat un 58,6% des de març, segons un estudi publicat per Idealista. A l'Estat, el nombre d'habitatges en anuncis de lloguer, d'altra banda, ha augmentat un 63,3%. "Durant tres mesos no es van tancar gairebé operacions de lloguer i els habitatges es van anar acumulant a la base de dades", indica Idealista.
Tanmateix, des del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL) matisen que "si bé hi ha més oferta d'habitatges de lloguer, no ocorre perquè hagi augmentat el nombre d'unitats de lloguer, sinó perquè la demanda ha baixat molt a causa de la pandèmia". A aquest element se li suma el traspàs dels pisos turístics i de temporada al lloguer tradicional per la baixada del turisme per la pandemia. Això ha fet que els propietaris dels immobles repensin la seva utilitat i la dirigeixin al resident local.
Els efectes de la nova llei del lloguer
El gerent del Col·legi d'Administradors, Lorenzo Viñas, afegeix que aquesta pujada de l'oferta es veurà compensada per l'efecte de la nova llei del lloguer a Catalunya, la Llei 11/2020 del 18 de setembre.
"És una llei que farà que molts propietaris deixin de llogar les seves propietats perquè veuen reduïts els seus ingressos i se'ls treu capacitat de decisió. Tots volem que els preus siguin més barats, però aquesta llei està lluny d'aconseguir el seu objectiu. El que aconseguirà és fer malbé l'oferta de l'habitatge a Barcelona i Catalunya", alerta Viñas. Segons el directiu, d'aquí a diversos mesos es començarà a veure una baixada de la quantitat real de pisos en oferta a les estadístiques per aquest motiu.
La pujada més gran és dona a Madrid
La pujada en l'oferta es dóna en un gran nombre de comunitats autònomes espanyoles. Encara que la que ha registrat un increment més gran ha estat Madrid, amb un 96,1% de pujada de preu. A Andalusia ha estat del 81,6%, seguida del País Valencià, amb un 66,7% de; Canàries, amb un 62,4% de; Illes Balears, amb un 61,9% de, i Múrcia, amb un 59,5%. Castella - La Mancha, Extremadura i Cantàbria són les comunitats amb un menor increment de l'oferta, del 5,8%, 7,4% i 8,4%, respectivament.
Quant a les capitals, Barcelona ha registrat un increment de l'oferta del 91,6%, molt per sota de Sevilla, Màlaga o Madrid, amb augments del 184,4%, 141,5% i 115,7%, respectivament. Les grans ciutats compten amb un augment més important de l'oferta, ja que moltes persones han optat per anar-se'n als afores o a l'àmbit rural pels confinaments i el teletreball (la qual cosa ha fet baixar la demanda). Encara que —segons indica Viñas— "és un efecte temporal. Els que ara estan en segones residències o als afores tard o d'hora tornaran a les grans ciutats", per la qual cosa l'efecte s'estabilitzarà amb el temps.