La pandèmia del coronavirus ha tingut un gran impacte en la nostra societat, i el mercat de l'habitatge tampoc se'n salva. Després que les arribades de turistes a la ciutat de Barcelona hagin quedat sota mínims, l'oferta dels pisos de lloguer s'ha disparat, sobretot en les zones més turístiques, com afirmen les dades del portal Idealista consultades per Betevé.
El lloguer a Barcelona
Amb la fi del confinament i la gradual desescalada, molts pisos han entrat massivament al mercat del lloguer. Durant els mesos de confinament pràcticament no hi va haver noves ofertes. En canvi, entre el 6 i el 12 de juliol, al barri de la Barceloneta, va haver-hi 145 nous anuncis de lloguer, segons les dades d'Idealista a les quals ha tingut accés Betevé.
Els preus del lloguer a la ciutat de Barcelona han revertit la tendència a l'alça mantinguda des del novembre del 2019. Segons l'últim informe d'Idealista, en el segon trimestre del 2020 els preus han baixat un 1,3%, situant-se a 16,8 euros/m2. "Les dades són més moderades del que es podria esperar, tot i que les taxes negatives intermensuals comencen a mostrar el que podria convertir-se en una nova tendència a la baixa", valora el cap d'estudis del portal, Fernando Encinar.
La caiguda del turisme
Les dades, però, no són les mateixes en tots els barris. En zones menys turístiques, com el Congrés i els Indians, han tingut només un increment de 14 noves ofertes en el mateix període, segons informa Betevé.
No és casualitat que l'increment de l'oferta de pisos de lloguer es noti més en barris turístics. Segons les dades de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona Apartur, consultades per la mateixa televisió local de Barcelona, un 40% dels habitatges turístics ja van passar al lloguer convencional durant el mes de maig.
El sector del turisme ha sigut un dels grans perjudicats amb la pandèmia del coronavirus. De fet, ja a finals de juny el Govern de la Generalitat pronosticava una caiguda del turisme d'entre el 40 i el 50%. I en les últimes setmanes la predicció s'ha fet encara més evident: ja són diversos els països que desaconsellen viatjar a Catalunya. El darrer i més extrem ha estat Bèlgica, que ha prohibit els viatges turístics a Barcelona i Lleida.
De qui són els pisos de lloguer
Un terç del parc de lloguer de Barcelona està en mans de grans propietaris. Aquesta és una de les principals conclusions del laboratori Estructura i concentració de la propietat d'habitatge a la ciutat de Barcelona. 2019 – 2020, elaborat per l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (O-HB). L'entitat considera "força elevat" aquest nivell de concentració, especialment en comparació amb les dades del total del parc d'habitatges.
Un 32,4% dels habitatges del parc de lloguer estan en mans de propietaris amb més de 10 habitatges. Aquesta proporció és pràcticament el doble del pes que tenen aquests propietaris en el total del parc, d'un 17%.