"L'anunci del president Rajoy a Catalunya és molt positiu", ha assegurat el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en un dinar amb periodistes previ a la junta d'accionistes de l'entitat que tindrà lloc aquest dijous a Sabadell. Malgrat no assistir a l'acte del president del govern espanyol celebrat en el Palau de Congresos on es va anunciar un paquet d'inversió en infraestructures de 4.200 milions a Catalunya fins al 2020, Oliu ha reiterat que és "positiu" per als catalans poder començar a entendre aquest "sentit de priorització" per part de l'executiu central relacionat amb el benestar de Catalunya.
Tanmateix, també ha explicat en clau crítica que "no és suficient", ja que "només amb això no s'arregla la tensió, cal seguir però van pel bon camí de veure que Catalunya forma part de les prioritats de l'Estat espanyol". Al seu parer i de forma bidireccional, el que sí que resulta suficient és que "els gestos i les accions tinguin una seqüència permanent i que deixi empremta al país i en els catalans". Encara més: "Algú dirà que Rajoy ho hauria d'haver fet fa 5 anys, sí clar, per descomptat. Però potser fa 5 anys no hi havia diners a les arques, no es va explicar prou bé o no hi havia perspectives de què n'hi haguessin".
En aquest mateix sentit, el president del Banc Sabadell ha emplaçat als presents a veure com es reflecteix aquesta "priorització" cap a Catalunya en els pròxims pressupostos del govern espanyol. Però en qualsevol cas, ha qualificat una vegada i una altra de positiu tant l'anunci d'inversió com el fet que "els catalans sàpiguen que el govern [espanyol] és conscient de les necessitats d'infraestructures i aposti per la resolució del problema perquè d'aqui a 3 anys no es torni a donar."
"Jo no em dedico a la política"
Davant la crida d'ajuda de Rajoy per guanyar "la batalla de la moderació, la responsabilitat i el judici", Oliu ha explicat que el paper dels empresaris i banquers és contribuir al benestar del país. I això inclou, estrictament entorn econòmic. "Jo no em dedico a la política", ha sentenciat.
I sense ser polític però si banquer, ha instat els polítics a "buscar formes de trobada per maximitzar i seguir a l'onada" que pot rellançar tant el creixement econòmic com el benestar. L'entorn positiu de l'economia espanyola i catalana així ho indica. Potser per això, en la seva opinió, més val treballar en el benestar que no en "altres coses" sense efecte immediat.
Un resultat "menor" però "sostenible"
El president de Banc Sabadell també ha valorat la situació agitada del sector bancari. La solvència en "bon camí" i la conducta amb "nova regulació". Abans de res, ha assumit que els resultats de l'entitat el 2016 van ser "menors" al que els hauria agradat principalment per la dotació extraordinària de clàusules sòl. Malgrat això, el resultat obtingut és "sostenible i a l'alça", per la qual cosa l'estratègia de Banc Sabadell segueix sent l'assalt a la rendibilitat per sobre del 10% així com la internacionalització i l'adequació del seu model bancari als nous sistemes d'informació.
En aquest 2017 de "stop and go", Oliu ha anticipat que el TSB es "desconnectarà" del Lloyd's Bank gràcies a la plataforma que Banc Sabadell ja ha desenvolupat amb més d'1.000 enginyers per tot el món però que encara es troba en "fase de proves". Una vegada completada la migració de TSB, hi ha plena confiança en què la "visibilitat" de l'entitat suposi "un èxit".
Després de la venda de la filial Sabadell United Bank als Estats Units per 967 milions, Oliu ha assegurat que la inversió que poden arribar a fer amb aquesta quantitat és un tema "econòmic, d'oportunitat i de rendibilitat esperada". Sense tenir encara clar la destinació d'aquesta inversió, la situació actual és la següent: a Mèxic hi ha "major rendibilitat esperada" però poques sinergies, a Anglaterra no es mourà fitxa fins a consolidar la migració amb TSB i a Espanya, el principal interès és "consolidar el pla de beneficis amb un interès en els riscos cada vegada més acotat."
Hipoteques més cares...
Davant els nous moviments que han intentat solucionar el conflicte de l'impagament de les quotes de les hipoteques i les clàusules sòl, Oliu s'ha mostrat així de contundent: "a vegades és pitjor el remei que la malaltia". D'aquesta manera, ha explicat que l'entorn d'incertesa jurídica camí d'una nova llei hipotecària s'ha traduït amb una pujada del cost de les hipoteques de 40 punts bàsics des de principis de 2017. "Aquesta situació ha generat que els bancs hàgim decidit augmentar els diferencials de les hipoteques perquè el cost de risc també ha augmentat", ha etzibat.
En la mateixa línia que Banc Sabadell ha defensat en els últims mesos al voltant de les clàusules sòl "contractualment transparents", Oliu ha recordat que l'entitat segueix sense tenir cap sentència firme que anul·li les seves clàusules. Ara bé, també ha deixar clar que ja s'ha negociat "amb molts clients i han sortit molt beneficiats".