L'aliança de l'OPEP i Rússia (OPEP+) ha decidit aquest dimecres reduir la seva producció de petroli a 2 milions de barrils diaris, la retallada més gran de l'oferta petroliera des del maig de 2020. El viceministre de Petroli de l'Iran, Amir Hossein Zamaninia, ho ha anunciat a Viena, després de celebrar la conferència de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) amb les seves deu nacions productores aliades. Entre aquestes, s'hi troben Rússia, Mèxic i Kazakhstan. En aquesta reunió, també han acordat allargar un any més el seu pacte de col·laboració, el qual va sorgir el 2016 per poder fer front a la caiguda del preu del petroli. Per tant, l'aliança durarà, almenys, fins a finals del 2023. Els ministres han explicat, en la seva declaració final, que han acordat ajustar la baixada de producció "a partir de novembre de 2022"

La retallada de producció que s'ha decidit aquest dimecres és la més elevada des de la que es va posar en marxa el maig del 2020 per compensar la demanda energètica desencadena per la crisi del coronavirus. Tot i que ja s'esperava una important reducció, l'acord d'avui és el doble del previst per la majoria de mercats internacionals, després que diversos delegats filtressin a la premsa que les negociacions podien arribar a una retallada de més d'un milió de barrils diaris. Una xifra allunyada dels 2 milions que finalment s'ha acordat. Durant el dia, totes les borses han centrat la seva atenció a la reunió de l'OPEP+ a Viena i, en el cas de l'espanyola, al migdia abans de conèixer la decisió, ha caigut el 1,75%. El preu del barril de l'OPEP també ha patit canvis, encarint-se un 1,5% i cotitzant a 92,13 dòlars, mentre s'esperava la resolució de la conferència.

A pesar de la rebaixa anunciada, s'espera que la reducció real sigui menor que l'oficial, ja que la majoria de les productores de l'aliança fa mesos amb unes extraccions molt per sota de la quota nacional establerta. Fa un mes, el grup va fixar en 43,85 milions de barrils diaris el topall màxim de producció conjunta, sense incloure Veneçuela, Iran i Líbia. Tot i això, s'estima que en l'actualitat estan produint entre 3,5 i 5 milions per sota de les xifres acordades. La mesura anunciada aquest dimecres sí que suposa un rebuig a les propostes de les nacions occidentals d'abaratir els preus dels combustibles i de l'energia per frenar la inflació.

Un context complicat

L'OPEP+ s'ha reunit per pactar aquesta retallada de la seva producció en un context complicat. D'una banda hi ha la baixada del preu i els dubtes sobre l'evolució de la demanda, sobretot a la Xina, país que encara aplica fortes restriccions per la covid. També s'hi sumen els problemes de producció i les sancions que s'estan aplicant al petroli rus. Després de dos anys de reunions virtuals, a causa de la pandèmia, els 23 països s'han tornat a trobar amb la intenció de mostrar fortalesa als mercats.