L'operadora del gasoducte Nord Stream 2, amb seu a Suïssa, s'ha declarat en fallida aquest dimarts i ha acomiadat els 142 treballadors que tenia en plantilla, segons ha informat el mitjà francès BFM. Aquesta empresa era la responsable de construir i operar el gasoducte que havia d'unir Rússia i Alemanya pel mar bàltic i amb el qual s'esperava doblar les aportacions de gas de Moscou a Europa. Cal recordar també que l'empresa matriu de la societat és el gegant rus Gazprom.
Tot plegat s'ha trucat menys d'una setmana després que esclatés la guerra entre Rússia i Ucraïna, ja que en un primer moment ja va provocar la congelació del projecte i l'aplicació de dures sancions a tota l'economia russa. Cal recordar, que la infraestructura estava finalitzada des del setembre passat i ara només quedava que comences a operar el servei, cosa que de moment no passarà .
La construcció d'aquest gasoducte ha estat, en els últims anys, un dels punts més calents de la geopolítica entre Europa, Rússia i els Estats Units en els últims anys, ja que Alemanya depèn completament del gas rus. Concretament, la seva construcció es va començar a discutir ja fa més d'una dècada, el 2011, i finalment es va aprovar la seva construcció el 2015, i sempre va estar mal vist des de l'altra banda de l'Atlàntic, perquè els Estats Units entenia que amb la seva posada en marxa Europa podria arribar a dependre completament de Rússia energèticament.
De fet, no han estat pocs països europeus els que van posar en alerta que amb aquesta nova infraestructura, s'obria la possibilitat que Europa perdés la seva sobirania energètica. Tot i aquestes veu d'alerta, Alemanya no va moure la seva posició fins a finals de 2021 quan les tensions amb Rússia van començar a augmentar exponencialment i que finalment han acabat amb l'inici de la guerra. Pel que fa a les sancions imposades, cal recordar que el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar la setmana passada sancions concretes per a la infraestructura. “He ordenat a la meva administració que imposi sancions contra Nord Stream 2 AG i els seus líders”, va assegurar el president en un comunicat.
11.000 milions de dòlars
En total, la infraestructura en qüestió ha costat uns 11.000 milions de dòlars que finalment no serviran per a absolutament res, i es convertirà literalment en un tub d'acer que connectarà Alemanya i Rússia. Concretament, el gasoducte té una longitud de 1.230 quilòmetres.
Aquest era el segon gasoducte que connectava Alemanya i Rússia, el primer, el Nord Stream, va ser acordat l'any 2005 en una reunió entre Vladímir Putin i l'excanceller alemany Gerhard Schröder, encara que va ser construït durant els primers anys de mandat d'Angela Merkel. Schröder, amic personal de Putin, és en l'actualitat cap del consell de supervisió del gegant petrolier rus Rosneft, a més d'ostentar un alt càrrec en el panell d'administració de Nord Stream. De fet, l'exlíder alemany va defensar fins fa molt poc a Putin i fins fa poques setmanes encara atribuïa a un "soroll de sabres" per part de Kíev les informacions sobre la imminent ofensiva russa. Ja amb la guerra en marxa, va intentar redimir-se assegurant a través de les xarxes socials que Moscou "és responsable" de la guerra.