Després de mesos de negociacions, Orange i MásMóvil arriben a un acord per fusionar-se, així ho han anunciat aquest dissabte. La unió de les dues companyies donarà coma resultat l'operador de telefonia més gran de l'Estat espanyol, amb uns 20 milions de clients de la xarxa mòbil i prop d'1,5 milions de clients de televisió. Segons informen les mateixes companyies, l'empresa resultant tindrà un valor de 18.600 milions d'euros i no inclourà Totem, encarregada de la infraestructura d'Orange, ni MásMóvil Portugal. 

El pacte al que han arribat les dues companyies recull la participació equitativa i la igualtat de drets dins de l'empresa resultant de l'operació. L'acord entre les parts inclou un dret a activar una Oferta Pública de Venda (OPV) sota certes condicions acordades per ambdues parts després d'un període definit i, a l'escenari esmentat, Orange té l'opció de presa de control de l'entitat combinada al preu de la dita Oferta Pública de Venda (OPV).

Entre possibles efectes d'aquesta fusió es preveu accelerar les inversions en fibra òptica fins a les llars (coneguda com a FTTH) i en 5G i asseguren, a més, que s'assegura el futur de la competència en infraestructures de telecomunicacions a l'Estat espanyol. El procés de fusió té molts mesos al davant. Primer cal l'aval de les autoritats de la competència. Un cop aconseguit, s'espera tancar la fusió durant la segona meitat d'aquest 2023, fins aleshores Orange i MásMóvil continuaran operant independentment.

El 5G a l'Estat espanyol

La millora de les inversions en 5G està dins dels objectius de la fusió d'Orange i MásMóvil i és una assignatura pendent a tot l'Estat espanyol. Segons recull Efe, Espanya s'ha situat darrere de les grans economies europees, com Alemanya, França o Itàlia, al desplegament a llarga escala de la tecnologia 5G i al lloc 22 de 28 en l'àmbit mundial, segons l'Índex de Preparació per al 5G de la consultora Kearney.

L'Estat espanyol ha caigut a la penúltima posició dels països europeus analitzats, només davant de Bèlgica, que obté una puntuació de 4,1, però darrere de Noruega (6,9), Finlàndia (6,7), Dinamarca (6,1), Suïssa (5,8), Alemanya (5,7), Itàlia (5,6), Suècia (5,6), Països Baixos (5,5), Àustria (5,2), Regne Unit (5,1) i França (5,1). 

L'estudi conclou que Europa s'està quedant enrere en el desplegament del 5G davant d'altres mercats, i per això els operadors de telecomunicacions necessiten estratègies si els volen assolir, remarca la investigació. En el cas de l'Estat espanyol, caldrà esperar per veure si el nou pas que fan Orange i MásMóvil serveix per donar aquest impuls a la xarxa de 5G espanyola.