Moviments al sector de la telefonia. Les companyies Orange i MásMóvil han confirmat aquest dimarts que han iniciat un període de negociació en exclusiva per combinar els seus negocis a Espanya mitjançant la creació d'una joint venture controlada al 50% entre els dos operadors. L'entitat resultant de la fusió estaria valorada en 19.600 milions d'euros, la suma dels 8.100 milions d'Orange España i els 11.500 de MásMóvil, que inclou Euskaltel. L'operació es podria tancar el segon trimestre d'aquest any.
Orange i Lorca Jvco -la societat creada per Providence, Cinven i KKR, que va comprar MásMóvil, i Euskaltel- tindrien els mateixos drets de vot en l'entitat combinada resultant, segons les mateixes fonts, que han apuntat que la idea és no consolidar l'entitat combinada en els seus comptes. La transacció s'espera que sigui firmada en el segon trimestre de 2022 i hauria d'estar conclosa en el segon trimestre de 2023, una vegada obtingudes les oportunes aprovacions de les autoritats administratives, de competència i reguladores pertinents.
Primer grup d'Espanya
El nou grup seria el primer per clients d'Espanya amb 7,1 milions d'usuaris de serveis fixos i 20,2 milions de línies mòbils davant els 5,8 milions de banda ampla fixa i alguna cosa menys de 16 milions mòbils de Telefónica. En ingressos, quedaria encara per sota de Telefónica amb 7.500 milions d'euros de facturació i un benefici brut d'explotació ajustat del voltant de 2.200 milions d'euros. La xarxa de fibra òptica del grup superaria els 16 milions d'unitats immobiliàries i l'espectre 5G a la banda de 3,5 GHz de MásMóvil reforçaria el lideratge d'Orange en aquest apartat. Amb la fusió, les parts esperen assolir una escala industrial que faciliti el desplegament del 5G i generi sinergies de més de 450 milions d'euros a partir del tercer any rere el tancament de l'operació.
Consolidació del sector
L'acord entre les parts preveu el dret a llançar una oferta pública de venda (OPV) sota certes condicions acordades per ambdues parts i el dret d'Orange a prendre el control i consolidar l'entitat combinada resultant en cas d'una oferta pública de venda, segons han informat. Orange no estaria obligada ni a sortir de l'entitat combinada resultant ni a exercir aquestes opcions, han apuntat les fonts.
L'anunci d'aquestes negociacions té lloc just quan fa diversos mesos que les operadores advoquen per una consolidació del sector de les telecomunicacions no només a Espanya, sinó a Europa, atesa la multiplicitat d'actors i la competència en preus. De fet, s'havia apuntat la possibilitat d'una integració entre Vodafone i Orange.