Fer un pa de pessic, un 40% més car que fa un any. L'impacte de la guerra d'Ucraïna ha provocat que els preus dels aliments s'hagin disparat, marcant un nou record i que l'electricitat s'hagi desbocat. En concret, esmorzar una torrada de pa amb mantega s'ha encarit un 33% i fer una truita de patates és un 24% més car que l'any passat. La taxa dels aliments va avançar sis dècimes al setembre, fins al 14,4%, la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el que més s'ha encarit han estat els llegums, les hortalisses, la carn, la llet, el formatge i els ous. En el darrer any, el que més ha pujat de preu han estat els combustibles líquids (+72,7%); altres olis (+65,9%); les farines i altres cereals (+39,4%); la mantega (+33%) i la pasta (+29,6%). A l'hora de cuinar també s'ha de tenir en compte que l'electricitat s'ha encarit en el darrer any un 20,2% incloent les rebaixes impositives aplicades a la factura, la taxa que s'ha moderat més de 40 punts respecte a la d'agost a causa de l'efecte escala que es produeix en comparar les taxes ja elevades de setembre de 2021 amb les d'igual mes d'aquest any. Tret de rebaixes fiscals, la pujada interanual del preu de la llum seria del 28,6% al setembre.
En aquest escenari, fer un pastís és un 40% més car que el setembre passat, tenint en compte que el sucre costa un 13% més i els productes làctics han incrementat un 17,3%, al mateix temps que els ous s'han encarit un 23,6%, els olis i els greixos un 23,8%, la mantega un 33% i les farines i altres cereals un 39,4%. A més, elaborar una torrada de pa i mantega és també més car que el 2021. El motiu? El pa ha apujat el seu preu un 14,9% i la mantega s'ha disparat un 33%, mentre que els ingredients per preparar la truita de patates també han pujat, amb increments del 23,8% en el cas dels olis, del 23,6% pels ous i del 16,8% per les patates. En el cas de la fideuà de marisc, també surt més cara que l'any passat. La pasta ha pujat un 29,6%, els mol·luscs, crustacis i preparats de peix un 11,3% i el peix fresc i congelat s'ha encarit més d'un 11%.
Sobrecost anual al supermercat
De fet, aquest any les famílies afrontaran un sobrecost anual de més de 830 euros en l'alimentació a conseqüència de l'alça de la inflació, segons ha assenyalat l'OCU. "I el pitjor és que no sembla que vagin a baixar mentre l'elevat cost de l'energia continua gravant el cost de la producció, transport i distribució dels aliments", ha advertit l'OCU. En aquest context, l'organització de consumidors ha recomanat adquirir productes de marca blanca i prioritzar els supermercats més econòmics, ja que, triant bé el lloc on fer la compra, es poden arribar a estalviar uns mil euros l'any. "A curt termini res fa pensar que la situació canviï i és probable que encara apugin més els preus d'alguns productes en els pròxims mesos", han assenyalat, que han demanat al govern espanyol prendre mesures "fermes i decidides" per tallar la pujada dels preus, com ara suspendre temporalment els impostos lligats a l'energia i incrementar les ajudes a les famílies vulnerables mitjançant xecs d'aliments.