El parc eòlic Terol Clúster Maestrat iniciarà la seva construcció a començaments de 2025, després d'haver rebut recentment l'autorització administrativa de construcció, aprovada en Consell de Ministres. Encara que el període d'execució de les obres està contemplat que s'allargui durant dos anys, fonts de la companyia promotora, la danesa CIP, han confirmat ja que els primers parcs començaran a abocar energia neta a la xarxa durant 2026.

Amb una capacitat instal·lada de més de 760 MW aquest megaprojecte eòlic, no exempt de polèmica, "contribuirà decisivament a la transició energètica del país i a assolir els objectius del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (Pniec) marcats pel Govern d'Espanya per a 2030", assenyalen des de CIP, la gestora de fons danesa encarregada del projecte i la major del món dedicada en exclusiva a projectes d'energia renovable.

La companyia va explicar que els parcs del Maestrat generaran, una vegada completat el projecte, l'energia equivalent al consum mitjà de 570.000 llars.

El projecte pretén convertir-se en referent de les renovables al sector, com va indicar el director de CIP a Espanya, Javier Prados, en declaracions a Servimedia "és un projecte emblemàtic no ja per la mida i la capacitat de generació, sinó per ser un exemple d'integració del territori i de benefici per als municipis impactats".

Prados va comentar sobre això que "el 100% dels municipis en els quals s'instal·laran els aerogeneradors estan a favor del projecte i fa anys que reclamen parcs eòlics que generin riquesa en una comarca amb un alt índex de despoblació".

Aquests municipis d'El Maestrazgo turolense, majoritàriament agrupats en l'associació Vent Alt, rebran un total de 136 milions d'euros en conceptes de taxes i impostos municipals que, segons han manifestat en diferents ocasions des de l'associació, revertiran en infraestructures i serveis que millorin la vida dels veïns.

Davant les crítiques de les veus contràries al projecte, Javier Prados va assegurar que "s'estan difonent xifres i afirmacions que no es corresponen amb la realitat del projecte, recollida tant a l'expedient d'avaluació d'impacte ambiental com en la DIA favorable emesa pel Miteco, que és molt probablement la més exigent fins a la data per a un projecte d'aquestes característiques".

Des de CIP també van dir que "la prevenció mediambiental està en l'eix del disseny, construcció i explotació del Projecte ja que tot el disseny del projecte gira al voltant al principi de prevenció marcat per les directives europees i compte amb els més alts estàndards de sostenibilitat", per la qual cosa estan tranquils davant de qualsevol reclamació via judicial.

"El Miteco i totes les administracions competents han fet un treball exhaustiu i rigorós, des d'un punt de vista legal estem tranquils perquè totes les autoritzacions estan absolutament justificades i ben reglades", va afirmar Javier Prados.