Ha costat nou mesos, però Yolanda Díaz ha aconseguit acordar la reforma laboral amb patronal i sindicats abans d'acabar l'any. Demà mateix serà aprovada pel Consell de Ministres a través d'un reial decret llei. Però ara arriba una segona fase, no més fàcil a priori: abans d'un mes, el Congrés dels Diputats l'haurà de convalidar. Alguns dels socis del govern espanyol com ERC, el PNB o EH Bildu reclamen reformar determinats aspectes que no els satisfan i ja han advertit que reclamaran que es tramiti a les Corts com a projecte de llei, per a poder esmenar-lo. I la patronal CEOE ha contraatacat aquest mateix dilluns: si es toca l'acord assolit amb La Moncloa, amenacen de sortir del pacte.
Divendres passat, vigília de Nadal, el coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ja va advertir que no regalarien res a l'executiu central i que no avalaran la reforma laboral "tal com està redactada". En aquest sentit, l'esquerra abertzale vol fer pinya amb Esquerra Republicana per a reformar determinats aspectes. "Vam començar parlant de la derogació integral, després vam acabar parlant dels aspectes més lesius i ara, ni això", va lamentar Otegi. En les últimes hores també s'hi ha sumat el PNB. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban, també ha recordat que "ara mateix estan en el no" i que cal tocar certs aspectes, com que prevalguin els convenis autonòmics per sobre dels estatals. Així, al govern espanyol encara li queda un llarg trajecte.
Aquest mateix dilluns, en una entrevista a RNE, el president de la patronal Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, ha defensat l'acord assolit amb el govern espanyol i els sindicats majoritaris, assegurant que pot generar "molta pau social" i també estabilitat. "Estem satisfets. Com en tot acord, sempre hi ha punts que t'hauria agradat més", ha defensat el líder dels empresaris. "Si em preguntessin si és la meva reforma laboral, possiblement no. Però per això està pactada", ha reblat en aquest sentit. A partir d'aquí, davant dels canvis, han començat els advertiments.
"Allò pactat no es toca", ha respost, contundent, Garamendi, que ha reblat: "El parlament és el que té la legitimitat d'aprovar-la o no, perquè quedi clar, però llavors no serà el nostre pacte". Preguntat justament pels canvis que planteja el PNB pel que fa a la primacia dels convenis autonòmics, el dirigent dels empresaris ha estat encara més taxatiu: "Com moltes altres coses, no. Perquè trencaria la unitat de mercat i ens generaria 17 problemes diferents. Si això entrés, per descomptat que nosaltres ens sortiríem del pacte".
El PSOE intenta calmar els ànims
En aquest context, la vigília de la seva aprovació en Consell de Ministres, el PSOE ha tractat de calmar els ànims. En roda de premsa després de l’executiva, el portaveu de l’executiva Felipe Sicilia ha defensat el pacte tripartit i ha fet una crida al conjunts de grups perquè aquest acord es mantingui “el màxim possible”. En aquest sentit, pregunta rere pregunta, Sicilia s’ha mostrat “convençut” que el conjunt de grups parlamentaris, especialment els socis de La Moncloa, “saben de la importància de l’acord i de la necessitat d’aquesta reforma laboral”. No ha aclarit com es tramitarà al Congrés perquè pertoca a les diferents formacions. Curiosament, el dirigent de Ferraz ha evitat mencionar la vicepresidenta segona Yolanda Díaz però sí que ha agraït la feina de la vicepresidenta primera Nadia Calviño.
En termes similars s’han pronunciat des d’Unidas Podemos. Si bé ha assegurat que cal "respectar a tothom que demana més”, el portaveu parlamentari Pablo Echenique ha defensat que l’acord assolit és “un pas molt important en la bona direcció”. En aquest sentit, ha anunciat que el seu grup obrirà una ronda de contactes amb els socis del govern per a buscar el suport a la iniciativa.