"No hi haurà terceres eleccions", ha assegurat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en el seu pas per les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. I sota el supòsit que el seu partit sigui la llista més votada, Sánchez ha augurat també que el govern estarà format en tan sols una setmana. Missatge de tranquil·litat per partida doble per evitar respondre amb un sí o un no a la proposta formulada pel president del Cercle, Antón Costas, al voltant d'aplicar la normativa municipal: "Si cap candidat no aconsegueix la majoria, que sigui alcalde el que tingui més nombre de regidors elegits".
I és que per a Sánchez, el sistema parlamentari ofereix "prou solucions" per no haver d'acceptar la normativa municipal. Alhora considera indubtable que s'ha "trastocat la lògica política". Després de cinc mesos, la primera força política va renunciar a presentar-se a la investidura i a situar-se en la primera posició, mentre que la segona va realitzar un pacte amb 135 escons, que al final va ser "insuficient."
El seu diagnòstic és que ni el Partit Popular ni Podemos l'han deixat governar, però té clar que això no tornarà a passar. No es va poder culminar el govern del canvi perquè "el problema d'Iglesias va ser haver de votar un candidat socialista", ha explicat Sánchez mentre anticipa que "Rivera no sembla que tingui gaires ganes de donar suport a Rajoy". D'aquesta forma, el PSOE es posiciona com "l'únic que pot crear ponts".
La política catalana com a "esquer"
En el torn de preguntes, Costas ha alertat novament de la fractura política, social i territorial d'Espanya i ha instat el secretari general a posicionar-se a favor o en contra d'una possible consulta a Catalunya. Sánchez ha explicat que "la política catalana i la no resolució del conflicte ha impedit que hi hagi un govern a Espanya" i la seva postura passa per proposar un acord i no una ruptura.
En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de reformar la Constitució i els principis bàsics de les autonomies per simplificar el sistema, garantir la igualtat de finançament per càpita, protegir la despesa social del cicle econòmic, donar més control a les autonomies sobre els seus ingressos així com una responsabilitat més gran sobre la despesa.
I és que segons Sánchez, el dret a decidir ha estat utilitzat com "un esquer" per mostrar una voluntat de pactar que després no s'ha materialitzat. A més, ha alertat que el dret d'autodeterminació ja no és una qüestió únicament referent a Catalunya sinó també al País Basc i Galícia, entre d'altres. Un fet que mostra que s'ha convertit en un problema espanyol que "està banalitzant el dret a conviure units".
La veritat dels impostos i una reforma a la francesa
Un cop més, Sánchez no ha volgut deixar de mencionar al president en funcions, Mariano Rajoy ja que considera que no ha dit la veritat. I quina és la veritat de Sánchez? "Espanya no podrà baixar impostos." El seu argument és que no es poden baixar impostos ja que això implicaria retallades en la despesa pública però malgrat això, sí que es poden aplicar altres mesures com són una reforma fiscal que desplaci la càrrega tributària o una reforma integral que anivelli la tributació de les rendes de treball i de capital.
Costas també ha plantejat a Sánchez quin era el motiu pel qual es qüestionava tant la reforma laboral a Espanya quan a França, el govern socialista presidit per Franços Hollande ha realitzat una reforma "molt similar".
Sánchez ha explicat que reformular la reforma laboral del 2012 implica acabar amb els convenis col·lectius i la descentralització empresarial que a la vegada, implica una atomització empresarial i trenca amb l'equilibri entre empresaris i treballadors. A més, ha afegit que tampoc comparteix la imposició per part de l'empresari de realitzar modificacions en els contractes de treball. Unes mesures que van ser acordades en el seu pacte amb Ciutadans però que no va ser suficient per impedir la repetició d'eleccions. Dos sí, tres no.