CaixaBank, la Fundació Bancària La Caixa i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) han commemorat aquest dimarts el 25 aniversari de la Llibreta Campions. Una iniciativa de l'entitat per aportar una pensió a partir dels 50 anys als esportistes que van aconseguir èxits esportius en els Jocs Olímpics tant de Seül (1988) com de Barcelona (1992), amb una inversió total de 50 milions d'euros, que per aquell llavors suposa més de 8.000 milions de pessetes.

Per celebrar-ho, s'ha reunit una representació dels 74 medallistes olímpics de Barcelona 92 com l'atleta Fermín Cacho, la judoka Almudena Muñoz i el ciclista José Manuel Moreno, i també han participat el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé; el president de CaixaBank, Jordi Gual, i el president del COE, Alejandro Blanco.

La Llibreta Campions

La Llibreta Campions va ser un projecte impulsat per La Caixa el 1988 a iniciativa del consell d'administració de l'entitat i, entre les condicions necessàries per accedir a ella, es trobava la consecució de rècords absoluts (nacionals, europeus o mundials), medalles en campionats internacionals, i l'obtenció de medalla o la quarta o cinquena posició en els Jocs Olímpics de Barcelona 92.

L'aportació de l'entitat oscil·lava entre els 30.000 euros per aconseguir un rècord d'Espanya, als 600.000 euros en el cas d'una medalla d'or individual en els Jocs Olímpics de Barcelona, i els esportistes tenien la possibilitat, en complir 50 anys, de cobrar la quantitat assignada d'una sola vegada o rebre una renda mensual vitalícia.

Segons estimacions de l'entitat, l'èxit de l'esport espanyol en aquells anys s'ha traduït en la formalització de 676 llibretes per a 537 esportistes, dels quals uns 200 han cobrat ja la pensió.

Previsió i llarg termini

Fainé que era llavors director general adjunt de l'entitat ha destacat l'impuls d'aquesta iniciativa per part de l'expresident de La Caixa Juan Antonio Samaranch que també va ser l'impulsor d'atreure els Jocs Olímpics a Barcelona. Fainé ha explicat que la Llibreta Campions buscava estimular i reconèixer l'esforç dels esportistes espanyols i dirigia els seus premis "cap a un objectiu de previsió", una faceta en la qual ha remarcat que CaixaBank té una llarga experiència, i ha recordat que és l'entitat amb més pensionistes, amb una quota de mercat del 25% a Espanya.

Ha destacat també "l'aposta pel treball a llarg termini" com a idea central de l'entitat bancària, així com els valors compartits amb l'esport com el compromís, l'esforç, la perseverança, el joc net, el treball en equip i l'afany de superació.

22 medalles

El president del COE ha ressaltat l'èxit esportiu que van suposar els Jocs Olímpics de Barcelona, amb 22 medalles, mentre que en els cinc jocs anteriors, Espanya havia aconseguit un total de 27, i ha assegurat que l'aposta de CaixaBank per l'olimpisme ha estat clau a l'hora de materialitzar el gran salt de qualitat donat per l'esport espanyol en l'àmbit internacional.

Per la seva part, Gual ha manifestat que "la millor herència que el banc podria haver rebut és aquest exemple de generositat cap al món de l'esport i de l'olimpisme" i ha garantit que, en la mesura possible, intentaran mantenir i millorar.