La pensió mitjana per jubilació dels autònoms, un 39,2% més baixa que en el règim general. Un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), encarregat d'analitzar la situació del treball autònom, detalla que la quantia de la jubilació dels treballadors per compte propi és de les "més baixes" del sistema i ho atribueix al fet que més d'un 85% dels autònoms mentre estan en actiu cotitzen a la Seguretat Social per la base mínima. La pensió mitjana dels autònoms el 2021 va ser de 747,1 euros, mentre que en el règim general van ser de 1.194 euros. Després de publicar l'article, l'organisme assegura que la reforma de pensions que planteja el govern espanyol "pretén equiparar" aquesta diferència i aposta per ampliar la jubilació activa --compaginar el 100% de la pensió amb el treball per compte propi-- a tots els autònoms, amb independència que tingui o no assalariats a càrrec.
Mercat laboral
L'informe del CTESC assenyala que durant l'últim any el nombre d'autònoms pràcticament no ha variat i ha crescut només el 0,03%. D'aquesta manera, Catalunya va tancar l'exercici 2021 amb 522.779 treballadors per compte propi, de manera que el percentatge d'autònoms sobre el total d'ocupats es va situar en el 15,2%. Es tracta del mateix nivell que hi havia abans de la pandèmia. Per gènere, en l'últim any ha augmentat un 6,3% el nombre de dones que treballen per compte propi. Per contra, els homes han experimentat un decreixement del 3%.
Per edat, l'organisme constata que la xifra d'autònoms menors de 35 anys ha disminuït un 3,4%, de manera que representen tan sols el 13,8%. Un 58% dels autònoms tenen entre 35 i 54 anys i un 28% més de cinquanta-cinc anys. El CTESC ha atribuït aquesta diferència entre edats al fet que els joves tenen dificultats per entrar al mercat laboral, de manera que ser autònoms encara se'ls fa més "arriscat". Amb tot, el perfil majoritari d'autònom és el d'un home d'entre 35 i 54 anys i sense empleats a càrrec seu.
Afiliats
L'estudi del consell també posa de manifest que els increments més intensos d'afiliacions al règim d'autònoms durant l'últim any es van ubicar a les comarques de la costa i del Pirineu. Per contra, a les comarques interiors de la demarcació de Tarragona i les més meridionals de Lleida van mostrar evolucions negatives. La dinàmica s'explica pel fet que les afiliacions a l'agricultura es redueixen (-1,8%), mentre que al sector serveis pugen un 2,2%. Igual que en l'any anterior, l'informe analitza les ajudes extraordinàries per la crisi de la covid-19. En concret, l'administració va concedir 108.178 prestacions per cessament d'activitat. Catalunya va ser la segona comunitat autònoma que més va concentrar aquestes ajudes (17,3%), per darrere d'Andalusia (22,3%).