Claus per la recuperació econòmica. El CEO de Parlem Telecom, Ernest Pérez-Mas, ha criticat que "el Ministeri d'Indústria espanyol és d'allò més centralista" amb els fons europeus. Aquesta ha estat una de les reflexions principals que ha exposat Pérez-Mas aquest dilluns en el marc de la xerrada-col·loqui Qui i com ens podem beneficiar dels fons europeus?, organitzada per ElNacional.cat i que ha comptat amb les intervencions de la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya; la directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC del Grup Ametller Origen, Marta Angerri; de Josep M. Martorell, director associat del Barcelona Supercomputing Center; i del mateix Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom.
Pérez-Mas ha explicat que la seva companyia va "respondre a la crida de la Generalitat amb projectes d'intel·ligència artificial". "No hem rebut resposta", ha indicat, tot assenyalant com a presumpte culpable el govern espanyol: "El Ministeri d'Indústria és d'allò més centralista". Una tesi que exemplifica amb el fet que Espanya és qui té més nombre de fibres òptiques per habitant a Europa, el segon al món. "Igualment, el 80% dels fons europeus van a parar a Movistar", ha denunciat. "L'administració és molt centralitzada i, per tant, els diners van a parar a les grans empreses", ha retret.
El lideratge europeu
Igualment, ha celebrat que "el pla està dissenyat a Europa". "La sort és que no s'ha dissenyat aquí", ha assegurat el CEO de Parlem Telecom. En aquesta línia, creu que cal alguna cosa més: "Des de la Unió Europea haurien de posar un agent fiscalitzador per controlar com s'estan gastant aquests diners". I és que el que de veritat importa és el què i el com. Llavors, ha assenyalat la necessitat d'inversió tant en la digitalització de pimes com en la seva internacionalització. "Els fons europeus estan destinats a la internacionalització, quelcom que tindrà molt impacte perquè les empreses puguin fer coses a l'exterior", ha augurat.
Si bé el problema en aquest àmbit és l'estat espanyol, Pérez-Mas també ha indicat alguns dels problemes que té Catalunya. "No tenim una gestió per impulsar projectes de cogeneració, manca talent i personal en això", ha resumit. Ha posat d'exemple el sector de l'autogeneració d'energia, on assegura que "faltaran tècnics i recursos". "A altres zones de l'Estat sí que es fan, més ràpidament i avançadament. Tenim aquesta necessitat i cal un impuls", ha afirmat. El problema assenyalat és "preocupant", ja que també s'ajunta amb la lentitud existent amb els fons europeus: "S'ha de fer de manera més decidida i accelerada. Quan abans facis les coses, abans tens un impacte i abans generes quelcom. Si altres països ho fan, veurem que anem endarrerits. Això podria ser una mica lamentable".
Planificació i preparació
Igualment, sembla ser que pel CEO de Parlem Telecom el que més falla és l'estat espanyol. Ha posat el següent exemple: "Convertir totes les antenes en 5G costaria uns 50.000 milions d'euros. Però això realment transformaria l'economia? És un factor per crear una economia nova i augmentar la productivitat? Això últim és el que cal fer, però Espanya no ho busca". Aleshores, ha considerat necessari posar el focus sobre "com es gasten els fons europeus i en què es gasten". Tornant a Catalunya, ha remarcat que "els centres de recerca catalans són competitius a Europa". I aquí, un toc d'atenció al govern espanyol: segons Pérez-Mas, quan Espanya obre convocatòries, els projectes catalans reben el 20%; però quan ho fa Europa, més del 50%. Cal canviar això i "planificar els diners", ja que no se'n poden quedar sense executar. "Que no ens passi això de trobar-nos amb diners a la butxaca d'aquí a uns anys", ha dit. Així doncs, cal preparar-se: "Preparem-nos. Tard o d'hora arribarà. Tenim un bon teixit productiu i empresarial. Pensem a casa nostra què faríem amb els diners".
Pérez-Mas és el director general de Parlem Telecom, l’operadora de telecomunicacions nascuda a Catalunya i amb la visió de "crear el primer gran grup de telecomunicacions d’origen català". L’empresa va començar oferint serveis de telefonia mòbil l’any 2014, utilitzant la xarxa d’Orange. L’any 2015 va començar a oferir serveis d’internet a partir d’un acord amb Jazztel, fins al punt que el 2017 va arribar a un acord amb operadors locals per oferir internet a 100.000 llars de Catalunya. Va ser l’any 2018 quan va incorporar la fibra de MasMóvil, amb un milió de llars disponibles a l’inici. Mitjançant el creixement de la xarxa i acords amb més operadors, a mitjans del 2018 ja oferia accés a internet a 3.5 milions de llars i negocis del país. Té cobertura mòbil a tot l’Estat i de roaming a tot el planeta, així com accessos de fibra i ADSL.