El nombre de pernoctacions en apartaments turístics a Catalunya es va desplomar un 59,7%, fins a les 152.858, amb relació al mateix mes de l'any passat, segons les dades provisionals de l'Enquesta d'Ocupació en allotjaments turístics extrahotelers de l'INE.
Pel que fa als càmpings catalans, que van concentrar el 40,7% del total dels viatgers, les pernoctacions van retrocedir en un 42,5% a l'octubre respecte de l'any passat, fins a les 342.650, mentre que en els allotjaments de turisme rural ho van fer en un 45,1%, fins a les 41.300.
#InfografiasINE Oferta turística: viajeros, pernoctaciones, estancia media,… Puedes ver varios indicadores de #turismo y compararlos entre comunidades autónomas o entre diferentes períodos https://t.co/hVXYIltVbv #INE pic.twitter.com/owMfNArsrV
— INE España (@es_INE) December 1, 2020
Afectacions de les restriccions
Les restriccions a la mobilitat, tant a nivell domèstic com pel que fa a l'arribada de turistes estrangers, ha causat un gran impacte en el sector hoteler i turístic. La despesa turística ha caigut a Catalunya un 80% aquest any, segons la Cambra de Comerç, fet que té un impacte directe en les pernoctacions en allotjaments d'arreu del país.
Si bé les restriccions imposades a nivell internacional continuen dificultant l'arribada de turistes, alguns empresaris del sector han reclamat la relaxació de les restriccions de mobilitat al país per tal de facilitar les pernoctacions i una major activitat del sector.
Aquest és el cas del sector hoteler, de la restauració, d'allotjaments turístics, comerciants, empreses d'esports d'aventura i guies de muntanya de la Val d'Aran, els quals es van manifestar la setmana passada per tal de demanar suport al Govern, atès que amb les mesures vigents van dir que el sector estava "mort".